Armenii se pregătesc de celebrarea Bobotezei şi a Crăciunului
Publicat de Arantxa Catană, 5 ianuarie 2018, 16:16
Pentru armeni, astăzi este ajunul Bobotezei dar şi al Crăciunului, pentru că în Biserica Armeană, cele două sărbători sunt marcate în aceeaşi zi.
O explicaţie a acestui fapt, am aflat-o de la preotul Oşagan, paroh al Bisericii Armene Sfânta Maria din Constanţa.
„La începuturi, toate bisericile creștine serbau această Sfântă Naștere, tot pe 6 ianuarie, dar după aceea, prin ordinul împărtului Constantin cel Mare, biserica catolică de exemplu a început să o serbeze pe 25 decembrie. Biserica armeană nu s-a schimbat, iar până acum biserica armeană și bisericile vechi orientale au rămas fidele marcării zilei Sfintei Nașteri și Botezului în aceeași zi, pe 6 ianuarie”, a declarat pentru Radio Constanța preotul Oşagan, paroh al Bisericii Armene Sfânta Maria din Constanţa.
Astăzi, în ajunul celor două sărbători, armenii merg la Biserică, de unde revin acasă cu lumânări aprinse.
„Încă din 5 ianuarie, se oficiază Liturghia, este Ajunul Craciunului, zi în care se aprind lumânări după Sfânta Liturghie – aprindem lumânările noastre de la Sfântul Altar – și le ducem acasă, simbolizând acea stea strălucitoare care i-a călăuzit pe Magi către lumina cea adevărată, către Hristos. Pe data de 6 ianuarie se oficiază Sfânta Liturghie, după care, slujba de sfințire a apei, care simbilizează botezul lui Hristos. După Liturghie mergem acasă, unde, la masa de Crăciun avem peste, pilaf cu orez și stafide. Orezul simbilizează lumea, iar stafidele – creștinii”, a mai precizat preotul Oşagan.
După slujba religioasă din ajunul Crăciunului, există obiceiul ca grupuri de copii şi tineri să meargă din casă în casă şi să cânte colindul tradiţional armenesc Avedis – adică vestea minunată a naşterii lui Iisus Hristos.
Redactor online: Arantxa Corleanu