Anunțul ANRE care afectează toți românii! Ce se întâmplă în 2018 cu facturile la energie electrică

Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 4 ianuarie 2018, 10:52 / actualizat: 4 ianuarie 2018, 14:01
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat că tarifele la energia electrică pentru consumatorii casnici vor scădea cu 0,34% la nivel național, în primul semestru al anului 2018, față de trimestrul IV din 2017.
„Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a avizat, în şedinţa din 20.12.2017, preţurile pentru energia electrică activă, denumite ‘tarif CPC’, aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali beneficiari ai serviciului universal în perioada 1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2018. (…) Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE a datelor transmise de FUI, cu luarea în considerare a prevederilor Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali, aprobată prin Ordinul ANRE 92/ 2015, cu modificările şi completările ulterioare, Comitetul de reglementare al ANRE a avizat preţurile pentru energia electrică activă denumite ‘tarif CPC’ pentru semestrul I 2018, rezultând o scădere medie de 0,34% la nivelul întregii ţări, faţă de trimestrul IV 2017”, a anunţat ANRE, într-un comunicat.
Piața energiei electrice este complet liberalizată, începând cu 1 ianuarie 2018. Odată cu deschiderea totală către concurență a piețelor de energie, toți consumatorii de energie electrică pot încheia contracte pentru furnizarea energiei electrice în condiții de concurență cu orice furnizor deținător de licență de furnizare a energiei electrice care activează pe piața cu amănuntul, acest serviciu nefiind limitat la o anumită zonă geografică de deservire.
Pentru furnizorului de energie electrică aveți posibilitatea de a parcurge pe site-ul ANRE lista furnizorilor de energie electrică care activează în momentul de față de piața cu amănuntul. Tot ce trebuie să faceți este să accesați pagina de internet www.anre.ro, domeniul Energie electrică, secțiunea Informații de interes public, rubrica Furnizare către consumatori, rubrică în care veți găsi o serie de materiale informative privind schimbarea furnizorului.
La alegerea ofertelor este recomandat să se facă o analiză comparativă a informaţiilor conţinute în acestea (preţ, durată, modalități de plată, condiții de încetare a contractului, clauze penalizatoare, modalități de transmitere a facturii etc.) și chiar o comparație cu condițiile de furnizare existente, astfel încât să poată alege în cunoștință de cauză.
Consumatorul trebuie, de asemenea, să se asigure că ofertele au condiții avantajoase pe întreaga perioadă a contractului și că respectă prevederile legale privind componentele care vor fi incluse în factura finală, ex.: certificate verzi, contribuția pentru cogenerarea de inalta eficienta etc).
Important de luat în seamă este şi analizarea următoarelor aspecte:
- evaluarea valorii totale a facturii de energie electrică comparativ cu valoarea facturii curente;
- condiţiile de facturare (analiza condiţiilor de plată) comparativ cu condiţiile menţionate în contractul de furnizare actual;
- perioada pentru care urmează a se aplica tariful menţionat în ofertă; – perioada pentru care urmează a se încheia respectivul contract.
După ce clientul şi furnizorul convin asupra clauzelor contractuale, inclusiv asupra preţului energiei electrice, încheie contractul de furnizare a energiei electrice.
Contractul de furnizare a energiei electrice încheiat cu noul furnizor produce efecte de la data încetării contractului încheiat cu furnizorul actual.
Clientul de energie electrică este obligat să notifice furnizorului actual încetarea contractului de furnizare cu cel puţin 21 de zile înainte.
În termen de maximum 42 de zile de la încetarea contractului, furnizorul are obligaţia de a transmite clientului final factura cu decontul final de regularizare a tuturor obligaţiilor de plată. Clientul final are obligaţia să plătească contravaloarea facturii până la termenul scadent.
Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea acestuia. De asemenea, schimbarea furnizorului nu implică modificări de ordin tehnic.
La pagina de internet www.anre.ro, ANRE a pus la dispoziția consumatorilor un instrument de comparare a prețurilor, destinat tuturor potențialilor clienți finali casnici și noncasnici care sunt interesați să-și aleagă sau să-și schimbe furnizorul de energie electrică.
Cu ajutorul acestui instrument, clienții casnici și noncasnici vor putea să facă o comparație între prețurile din ofertele furnizorilor concurențiali și tarifele aplicate de furnizorii de ultimă instanță.
Pentru verificarea acurateţii informaţiilor şi a disponibilităţii ofertelor furnizorilor concurențiali, este recomandat să se solicite informaţii suplimentare direct de la aceștia. Datele de contact ale fiecărui furnizor concurențial se pot obține accesând denumirea acestuia care conţine un link către pagina proprie de internet.
Informaţiile din ofertele afişate de Comparator privind preţul de furnizare şi condiţiile contractuale sunt generale, dar pot avea şi caracteristici particulare, de la caz la caz, care nu pot fi introduse în aplicaţie de furnizori.
În vederea luării unei decizii, este recomandat să se acceseze legătura către pagina de internet a furnizorului menționat pentru a analiza în detaliu a ofertei acestuia, iar pentru clarificarea oricăror nelămuriri legate de o anumită ofertă sau pentru acceptarea acesteia este necesară contactarea directă a acestuia.
ANRE mai informează că furnizorii nu mai sunt obligaţi să cumpere energie electrică de pe această piaţă şi pot alege oricare alt mecanism de pe OPCOM, inclusiv piaţa spot. Cu toate acestea, aceste niveluri pentru licitaţiile opţionale pot fi considerate un indicator că preţurile la energie electrică vor creşte în prima parte a lui 2018.
Consumatorii trebuie să ştie că au oricând opţiunea să schimbe furnizorul de energie electrică sau rămână la acelaşi furnizor, dar să schimbe contractul. Economiile la factură sunt în general notabile şi nu există niciun risc.
Cine nu va schimba furnizorul va rămâne client care va primi energie electrică în sistem de ultimă instanţă, la preţuri care nu vor mai fi reglementate de stat, ci doar avizate. Iar factura poate fi mai mare în comparație cu varianta în care ar trece pe cealaltă piaţă, cea concurenţială.