BREXIT-ul a dublat fuziunile între companiile din Marea Britanie
Publicat de Arantxa Catană, 29 decembrie 2017, 16:38
Perspectiva ieşirii din Uniunea Europeană a dublat fuziunile şi achiziţiile în Marea Britanie în acest an, companiile britanice încercând să îşi consolideze poziţia pe piaţa lor internă, arată datele publicate vineri de Thomson Reuters.
Potrivit acestor date, volumul operaţiunilor de tip M&A între companiile britanice a crescut de la 34,3 miliarde de dolari în 2016 la 68 de miliarde de dolari în acest an iar numărul tranzacţiilor de tip M&A între companiile britanice a urcat de la 1.480 în 2016 la 1.681 în 2017, cel mai ridicat nivel înregistrat după 2008.
Printre cele mai important fuziuni anunţate anul acesta se numără preluarea Ladbrokes Coral de către firma specializată în pariurile online GVC pentru 3,9 miliarde lire sterline (4,4 miliarde de euro) sau preluarea grupului imobiliar Intu Properties de către concurentul Hammerson pentru 3,4 miliarde lire sterline (3,8 miliarde de euro). Toate aceste tranzacţii au fost încheiate în contextul negocierilor tensionate între Londra şi Bruxelles cu privire la Brexit.
Directorii companiilor britanice au urmărit cu atenţie şi acţiunile preşedintelui american Donald Trump, ale cărui decizii au avut repercusiuni asupra companiilor din întreaga lume.
„La începutul anului 2017, existau multe semne de întrebare cu privire la perspectivele pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii, din cauza incertitudinilor provocate de Brexit şi noul preşedinte american”, a declarat Nick Cline, de la cabinetul de avocatură Latham & Watkins. Potrivit acestuia, contextul incert a stimulat anumite tranzacţii în loc să le frâneze. „Numeroase companii din Marea Britanie şi Europa sunt conştiente de schimbarea contextului şi în consecinţă mai concentrate pe ceea ce vor face pentru a fi liderii de mâine”, a adăugat Nick Cline.
Creşterea fuziunilor între companiile britanice a contrastat cu scăderea, cu 12,9%, până la 115,1 miliarde de dolari, a volumului tranzacţiilor care implică preluarea unei companii britanice de către o companie străină, precum şi scăderea cu 9,4% până la 112,5 miliarde de dolari, a tranzacţiilor care implică preluarea unei companii străine de către o companie britanică.
După ce Theresa May a devenit prim-ministru în luna iulie 2016, Marea Britanie a adoptat o abordare mai prudentă cu privire la achiziţionarea unor active britanice de către companii străine. În luna octombrie, Guvernul de la Londra a propus noi reguli care îi oferă puteri sporite pentru a interveni în tranzacţiile care vizează sectoarele apărării şi tehnologiilor.
Sursă: Agerpres