FOTO – Povești inedite: Școlile interbelice din CONSTANȚA, un fragment de istorie

Publicat de Arantxa Catană, 20 decembrie 2017, 18:49
Povești inedite despre clădirile școlilor interbelice din Constanța le aflăm astăzi. Vom face o incursiune în timp vorbind despre singura școală de tip -Angelescu- rămasă în orașul nostru ca o mărturie tăcută a învățământului de altădată. Este vorba despre fosta Școală nr. 1 din Bulevardul Mamaia, nr. 197. Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța a organizat un eveniment de celebrare a 90 de ani de existență acestei clădiri și 10 ani de la înființarea CJRAE.
În urmă cu 90 de ani, Ministrul Lucrărilor Publice, dr. Constantin Angelescu, sau ministrul Cărămidă cum i se mai spunea, a hotărât înființarea unei școli mixte în cartierul Demobilizaților – Tăbăcărie din Constanța, un cartier dedicat văduvelor și veteranilor de război. Cuvântul lui a fost lege, căci în 1927, fosta Șoala Nr. 1 din Constanța, de pe bulevardul Mamaia, actualul sediu al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța, s-a ridicat într-un stil somptuos.
„Clădirile stil Angelescu sunt cele care au fost ridicate pe perioada ministeriatului dr. Constantin Angelescu. În perioada interbelică a fost foarte productiv în a oferi școlilor spațiile de care aveau nevoie. Față de Spiru Haret care gândise școlile formate dintr-o singură clasă și o camera pentru învățător, dr. Constantin Angelescu a fost vizionar și a făcut de la început școli cu patru săli de clasă, o camera pentru directori și o camera pentru cancelarie. În Constanța este singura școală de acest tip rămasă în picioare, iar celelalte, probabil, fiind transformate în altă destinație – nu am putut să identificăm foarte multe lucruri”, a declarat consilierul de imagine al CJRAE, Marieta Căescu, specialista care a studiat arhiva școlii și a adus la lumină documente importante. La împlinirea celor 90 de ani de la inaugurarea clădirii de patrimoniu a venit și scriitoarea Olga Duțu. A fost pe rând elev, dascal și director al acestei școli.
„Imaginați-vă că se încheia un Război Mondial, din păcate, cel de-al doilea, eram în 1945, la 1 septembrie și pășeam pragul acestei școli ca să încep prima clasă a ciclului primar. Aveam pe perete tabloul regelui, cântam imnul și îl admiram. Am ajuns în 1960 la școala aceasta în calitate de profesoară de Limbă și Literatură Română, apoi, în 1961 – director adjunct, în 1966 – director al școlii până în 1968”, a precizat Olga Duțu.
În 2007 Școala Nr.1 a devenit Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța. Sute de copii cu nevoi speciale care au primit ajutor de specialitate în acest centru au fost reintegrați mai târziu în învățământul de masă. Astăzi pedagogii, învățătorii de sprijin, logopezii psihologii și toți cei care muncesc aici au sărbătorit un deceniu de solidaritate.
Un material realizat de Silvia Pascale
Redactor online: Arantxa Corleanu