Mii de medici români au plecat la muncă în străinătate din cauza salariilor mici și a corupției
Publicat de Arantxa Catană, 14 decembrie 2017, 18:23
Aproape 16.000 de medici români au plecat din ţară şi lucrează în străinătate, în special în Uniunea Europeană, iar numărul angajaţilor din sectorul cercetare-dezvoltare din ultimii 20 de ani a scăzut cu 30%.
Datele apar într-un studiu realizat de Coaliţia pentru Drepturile Migranţilor şi Refugiaţilor.
Studiul a analizat migraţia forţei de muncă înalt calificată din domeniile cercetare-dezvoltare, medicină şi tehnologia informaţiei.
Cea mai îngrijorătoare situaţie se înregistrează în domeniul sănătăţii, unde ar fi nevoie de 600 de medici de familie şi 4.000 de medici specialişti.
Luciana Lăzărescu, cercetător la Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii, a fost întrebată dacă salariile mici sunt motivul principal pentru care medicii merg să muncească în străinătate.
„Veniturile nu sunt pe primul loc. Pe primul loc este corupția, sunt oportunitățile foarte scăzute de dezvoltare profesională, accesul limitat la resurse – însemnând: cunoștințe, echipamente – deci oamenii pleacă în primul rând pentru faptul că simt instabilitatea și nu își văd viitorul proiectat în România, iar asta este o chestiune absolut îngrijorătoare în opinia noastră”, a declarat Luciana Lăzărescu.