Ghiorghiță Popescu, unul dintre puținii ceasornicari de școală veche pe care îi mai are Constanța

Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 13 decembrie 2017, 16:41
Cum Sărbătorile de Crăciun bat la ușă, iar timpul dedicat pregătirilor pentru Noaptea de Ajun trebuie măsurat cu precizie vă propunem să vorbim astăzi despre ceasornicari. Experții în secunde, magicienii orei fixe. Urmează un reportaj despre munca lor migăloasă, îmbrățișată tot mai rar, de tineri.
Cu lupa fixată bine la ochi, atent la mecanismele vii ale ceasurilor de pe masă și foarte calm! Așa l-am întâlnit pe Ghiorghiță Popescu, unul dintre puținii ceasornicari de școală veche pe care îi mai are Constanța. De 42 de ani practică meseria de ceasornicar și dacă ar lua-o de la capăt ne spune că ar opta tot pentru ea. Mereu găsește o provocare în ceea ce face pentru că nu se lasă până când un ceas nu-i arată ora exactă.
Reporter: Ce reparați acum?
Ghiorghiță Popescu: De exemplu acum am un ETA 28 36, este un ceas elvețian, acesta este calibrul ceasului, este un ceas de dinainte de 1989, cumpărat și era vreo 3.700 de lei. Un ceas bun trebuie să îți arate ora exactă, dacă nu îți arată oră exactă atunci nu e un ceas bun, indiferent de marca lui. Înainte erau ceasuri rusești și ceasuri elvețiene și oamenii le reparau. Acum sunt oameni care își iau și 2, 3 ceasuri de lux, se spune că este o investiție de viitor. Uitați-vă la ceasurile vechi, se caută!
Indiferent de calitatea mecanismului sau de valoarea lui, Ghiorghiță Popescu ne spune că ceasul trebui verificat periodic de un specialist.
Ghiorghiță Popescu: Vedeți că ceasul la o anumită perioadă trebuie servisat. Uleiul ală se usucă, se face marmeladă, uneori se face și noroi și atunci începe uzura. Dacă aveți un ceas mai bine nu îl folosiți dacă nu îl servisați. Se folosesc foarte multe tipuri de ulei. La ceasurile elevețiene se folosesc 7 tipuri de uleiuri, la un ceas. La o roată se pune un alt tip de ulei, unul e mai vâscos, altul e mai subțire.
Deși nu mai sunt mulți tineri care să-și dorească să cunoască această meserie, Ghiorghită Popescu se mândrește că fiul său cel mic a vrut să fie ceasornicar. Și a ajuns printre cei mai buni.
Ghiorghiță Popescu: Această meserie mi-a plăcut și-mi place și ca dovadă am și băiatul cel mic pe care l-am luat lângă mine, l-am ținut până la nivelul la care sunt eu, iar acum lucrează la o firmă din București unde repară numai ceasuri de lux.
Virgil Chircorian, Gheorghe Tudorache, Grigore Predescu și Pilosian Antranic sunt meșterii de altădată ai Constanței de la care Ghiorghită Popescu a învățat meseria de ceasornicar. De la ei a învățat că fără rigoare și dragoste nu poți să te numești maestrul orei exacte.
Un material realizat de Silvia PASCALE