CONSTANȚA – Ziua Etniei Tătare celebrată la Palatul Copiilor (foto)
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 13 decembrie 2017, 18:05
Tătarii din România au marcat astăzi un secol de la declararea primei republici din spaţiul islamic: Republica Populară Crimeea.
Comitetul de Reorganizare a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România a organizat în această seară la Palatul Copiilor din Constanţa un program artistic şi o expoziţie culinară. Invitații speciali au fost prof.univ.dr. Ahmet Gelil de la Academia Regională de Management, Crimeea, prof. univ. dr. Ismail Kerimov și conf. univ. dr. Svetlana Kerimova, de la Universitatea Simferopol , care au vorbit despre situația actuală din Crimeea.
De la evenimentul organizat la Palatul Copiilor nu a lipsit nici prof.univ.dr. Denis Ibadula, membră a Comitetului desemnat de membrii fondatori ai UDTTMR.
„13 decembrie este Ziua Etniei Tătare din România. Pe 13 decembrie 2017 sărbătorim 100 de ani de la proclamarea Republicii Populare Crimeea, prima republică nu doar din arealul turcic, ci și din lumea musulmană. Faptul că noi, tătarii, putem să ne serbăm ziua în mod festiv aici este pe de o parte o dovadă a respectului de care tătarii se bucură în rândul populației majoritare și în rândul celor minorități, iar pe de altă parte este o dovadă clară a toleranței care caracterizează Dobrogea. Noi, tătarii, suntem respectați de populația majoritară și de către celelalte minorități și noi la rândul nostru acordăm respectul cuvenit populației majoritare și celorlalte minorități“, a declarat pentru Radio Constanța prof.univ.dr. Denis Ibadula de la Univeristatea „Ovidius“ din Constanța.
În fiecare an, începând cu 2006, tătarii din România sărbătoresc pe 13 Decembrie „Ziua Etniei Tătare din România”(conform Legii 453/14.11.2006).
Pe 13 decembrie 1917 (stil vechi) a fost declarată prima republică din spațiul islamic: Republica Populară Crimeea , orașul Bahcesaray fiind desemnat capitala tânărului stat. La momentul respectiv, Parlamentul Crimeean (Kurultay) era cel mai progresist din zonă ( fiind ales prin vot universal, acordându-se drept de vot și femeilor). Astfel, printre parlamentarii crimeeni erau și patru femei.
Dintre personalitățile prezente au răspuns invitației viceconsulul Republicii Turcia la Constanța, Murat Yalcin, atașatul religios al Republicii Turcia la Constanța Arif Cevlek, subsecretarul de stat în cadrul Departamentului Relații Interetnice Aledin Amet, de asemenea Ferit Toplu din partea Organizației Tătarilor Crimeeni din Kocaelli Turcia.
Sala de spectacole a Palatului Copiilor din Constanța s-a dovedit neîncăpătoare pentru membrii etniei tătare ți invitații lor veniți să asiste la festivitate. Cu toții au ținut un moment solemn de reculegere în memoria Regelui Mihai I, al cărui trup neînsuflețit a revenit astăzi, pentru totdeauna, în România. Fostul suveran a trecut în neființă pe data de 5 decembrie.