Poliţia de frontieră Română a preluat preşedinţia Forumului de Cooperare la Marea Neagră
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 5 decembrie 2017, 09:27 / actualizat: 5 decembrie 2017, 10:59
Poliţia de frontieră Română a preluat astăzi, preşedinţia Forumului de Cooperare la Marea Neagră.
La ceremonie au fost prezenţi şefii Poliţiei de frontieră din România, Bulgaria, Turcia, Ucraina şi Federaţia Rusă.
Timp de un an, cât va dura acest mandat, partea română şi-a propus să găsească noi metode de cooperare pentru a gestiona mai bine migraţia ilegală.
Forumul de Cooperare la Marea Neagră a fost înfiinţat în 2006, iar în cadrul acestuia, periodic au loc întâlniri între experţi din ţările riverane Mării Negre.
Se planifică acţiuni comune privind menţinerea stabilităţii în zonă, prevenirea migraţiei şi traficului de droguri, prevenirea poluării, protecţia resurselor naturale şi cercetarea ştiinţifică pe probleme de oceanografie şi hidrografie.
Inspectorul general al poliției de Frontieră Române, chestor general de poliție Ioan Buda, a declarat pentru Radio Constanța:
„În cazurile de migrație pe care le-am avut, discutăm despre o rută relativ tânără, deoarece această rută a început în 2013, a fost înghețată pe perioada a doi ani și avem acum, în 2017, cele șase cazuri importante de migranți. Ambarcațiunile care ajung în România, ajung din larg fie de pe coasta europeană, fie de pe coasta asiatică a Turciei, acestea sunt observate când ajung în raza de acțiune a SCOMAR-ului. Indiferent de ce acțiune de supraveghere, sau intervenție avem la Marea Neagră, aceasta se transformă într-o acțiune de salvare.”