Expoziție de măști și costume la Muzeul de Artă Populară din Constanța
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 5 decembrie 2017, 12:10
Atmosfera magică a Sărbătorilor de Iarnă de altădată, cu tradiții populare respectate cu strictețe, bunici îmbrăcați în straie de sărbătoare, colinde, colăcei calzi și mere o vom putea redescoperi, începând de astăzi, la Muzeul de Artă Populară din Constanța. Muzeografii inaugurează o expoziție specială ce va rămâne deschisă toată luna decembrie.
Costume populare vechi din Bistrița Năsăud, Maramureș, Hunedoara și Moldova, purtate de români la vreme de sărbătoare și de bucurie, în special în zilele de Crăciun pot fi admirate toată luna decembrie la Muzeul de Artă Populară din Constanța.
Interesant este faptul că straiele sunt însoțite și de accesorii tradiționale precum sorcove, clopoței și trăistuțe pentru nuci și mere. Lor li se alătură măștile antropomorfe semnate de unul dintre cei mai mari creatori de obrăzare din țară, meșterul Neculai Popa.
Muzeograful Ioana Tompe a declarat că și în Dobrogea au fost împrumutate și adaptate tradiții de Craciun dintre cele mai spectaculoase.
Ioana Tompe: Și în Dobrogea aceste obiceiuri au pătruns pe calea transhumanței și s-au adaptat specificului local. Există sate de pe linia Dunării, de exemplu Saraiu unde s-a conservat un obicei în legătură cu capra moldovenească. Deci, aici, în Dobrogea, încă se mai joacă struțul. Este o întruchipare a măștii animaliere a caprei cu bot clămpănitor, numai că acea velniță acoperită cu hârtie creponată, sau cu țesături colorate este înlocuită cu stuful local.
Sărbătorile de iarnă aduceau în casele dobrogenilor bucate care mai de care mai delicioase, în special preparate din carne de porc și cozonaci.
Ioana Tompe: Întotdeauna colindătorii erau întâmpinați cu colaci, cu nuci, cu mere, în mod tradițional aceastea erau darurile cu care erau întâmpinați colindătorii. Apoi se făceau acele preparate tradiționale din carne de porc. Un obicei mai modern era plămăditul cozonacilor, înainte colacul era coptura tradițională cu care se întâmpina Crăciunul.
Măștile antropomorfe expuse la Muzeul de Artă Populară din Constanța au fost purtate în timpul obiceiurilor ritualice de iarnă.
Urâtul, urâta, țiganul, țiganca, moșul sau baba confecționate din lână, câlți, nasturi, cârpe sau coarne de animale aveau rol protector împotriva duhurilor rele, la trecerea dintre ani.
Un material de Silvia Partebună Pascale