Ascultă Radio România Constanța Live

Taximetriștii din Constanța ies în stradă pentru a protesta împotriva Uber. Lică Neagu: „Nu suntem împotriva concurenței, dacă aceasta este loială“

Taximetriștii din Constanța ies în stradă pentru a protesta împotriva Uber. Lică Neagu: „Nu suntem împotriva concurenței, dacă aceasta este loială“

Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 4 decembrie 2017, 19:53 / actualizat: 5 decembrie 2017, 6:04

Câte sute de taximetriști din Constanța se vor alătura, miercuri, 13 decembrie, unei acțiuni de protest la nivel național împotriva unor companii precum Uber sau Taxify, care oferă servicii de transport în regim de taxi însă fără a se supune legislației în vigoare.

Astfel, taximetriștii din Constanța se alătură unei mișcări de protest care va avea loc simultan în Capitală și alte câteva mari orașe din țară și care are ca scop atragerea atenției autorităților asupra practicilor ilegale ale acestor firme care funcționează pe baza unor aplicații online.

„Toți cei care folosesc mașina pentru a obține un venit ca urmare a transportării unor clienți și nu sunt autorizați înseamnă că practică taximetrie ilegală, iar noi cerem ca ei să fie amendați, determinați să intre în legalitate. Aici avem Uber, care practică o taximetrie mascată, mașinile nu sunt autorizate în regim de taxi, șoferii nu sunt autorizați ca și taximetriști, iar ca și dări către stat nu dau niciun leu“, afirmă președintele Camerei Taximetriștilor din Constanța, Lică Neagu.

La Constanța urmează să participe la miting în jur de 500 de taximetriști, care se vor strânge în fața Instituției Prefectului Constanța.

„Noi am zis să nu mai mărșăluim ca de obicei de la intrare în Constanța până la Prefectură ca să blocăm bulevardul Tomis, dar vom bloca în schimb porțiunea de bulevard din fața Palatului Administrativ cu 500 de taximetre. Vom intra la prefect, vom depune o adresă, vom discuta să transmită mesajul la București, la șeful Guvernului. Vom avea și revendicări locale pe care le vom discuta cu primarul“, a mai precizat pentru Radio Constanța, Lică Neagu.

Acesta a specificat faptul că inițiativa acestei mișcări sociale aparține Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.), din care face parte și Camera Taximetriștilor din România.

„Am solicitat o întrevedere primului ministru și există și posibilitatea ca această manifestație să nu mai aibă loc dacă primul ministru ne va invita la consultări până pe data de 13“, a mai subliniat Lică Neagu.

„Noi în principiu nu suntem împotriva concurenței, dar concurența să fie loială, în sensul în care dacă practicăm același obiect de activitate, să avem și obligații și beneficii egale“, a mai continuat președintele Camerei Taximetriștilor din Constanța.

Compania Uber anunța că, de anul viitor, dorește să se extindă și în alte două orașe importante din România și anume în Constanța și Iași. Acest lucru îi nemulțumește profund pe taximetriștii care îți desfășoară activitatea după litera legii.

Recent, C.O.T.A.R. a solicitat Executivului să demareze o anchetă pentru a stabili modul în care au intrat pe piaţa din România firme precum Uber, Taxify, Bla Bla Car și altele similare.

Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) solicită, atât Guvernului, cât și Consiliului General al Municipiului București (CGMB), o intervenție promptă prin care fie să se reglementeze/autorizeze transportul desfășurat prin intermediul platformelor de ridesharing, fie să se elimine toate barierele birocratice impuse celor ce doresc să desfășoare activități de taxi și închiriere în condiții de concurență loială.

FORT solicita totodată, în mod public, Direcției Naționale Anticorupție (DNA) să verifice modalitatea prin care factorii responsabili în domeniu, din cadrul autorității locale a Capitalei, și-au exercitat în ultimii ani și își exercită și în prezent atribuțiile în domeniu.

„Federația Operatorilor Români de Transport nu mai tolerează transportul de pasageri nereglementat și solicită intervenția urgentă a Guvernului. Toți prestatorii de servicii arondați platformelor de ridesharing desfășoară activități ce necesită autorizare și concurează neloial companiile de transport rutier de pasageri în regim de taxi și închiriere”, afirmă FORT, într-un comunicat.

Operatorii de transport atrag atenția că fenomenul platformelor online de tip ridesharing a luat o mare amploare la nivel național, fiind în plină expansiune, fără ca instituțiile abilitate să reglementeze și să controleze domeniul transporturilor de pasageri, să intervină pentru intrarea acestora în legalitate.

„Black Cab, Uber, Blabla Car, Taxi Fy și alții au intrat nestingheriți în zona serviciului public de transport pasageri în regim de taxi și închiriere, fără a trece prin filtrele impuse și aplicate domeniului de actele normative în vigoare. Utilizând mașini second-hand deținute de persoane fizice sau juridice neautorizate pentru desfășurarea acestor activități, acestea au început deja să promoveze încasarea cash la șofer și tips-ul (bacșișul — n. r.) pentru a atrage cât mai mulți clienți, distorsionând complet serviciul de taximetrie, afectat ani la rând de grupurile de interese de tip mafiot, corupție și abuzuri în legiferare și reglementare, atât la nivel local, cât și în Parlament. Ani la rând, legea în domeniul taximetriei s-a făcut de același grup de interese, deghizat în asociație și ulterior federație, care prin trafic de influență și acte de corupere a ‘sistemului’ a reușit să pună pe butuci ceea ce ar fi trebuit să fie un serviciu public în interesul cetățenilor, la un nivel de siguranță și confort în concordanță cu nevoile pasagerilor. De această situație profită acum cei ce au găsit breșa pseudolegală corespunzătoare și care profită de lipsa de informare a pasagerilor ce par total neinteresanți pentru autoritățile paralizate și derutate care parcă nu mai urmăresc nici măcar partea pecuniară ce ar putea fi direct obținută prin reglementare”, se spune în comunicat.

În aceste condiții, FORT solicită, atât Guvernului României, cât și CGMB, o intervenție promptă prin care fie să se reglementeze/autorizeze transportul desfășurat sub umbrela acestor platforme, fie să se elimine toate barierele birocratice impuse celor ce încă speră să desfășoare activități de taxi și închiriere în condiții de concurență loială.

„Toți conducătorii auto ce desfășoară activități de transport pasageri trebuie să treacă prin toate verificările și atestările din domeniu, iar vehiculele trebuie autorizate pentru a presta servicii de ridesharing, indiferent de modul în care se face comanda de către client”, susțin transportatorii.

FORT atrage totodată atenția factorilor decizionali și față de faptul că „aceleași grupuri de interese ce au distrus taximetria încearcă acum prin toate mijloacele să se folosească de subiectul ridesharing pentru a promova modificări legislative în interes personal”.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat ieri că are în plan interzicerea serviciilor Uber și pe cele ale altor companii similare. Decizia Gabrielei Firea vine după o întâlnire pe care aceasta a avut-o cu reprezentanții transportatorilor.

„Vom promova în următoarea ședință a Consiliului General al Municipiului București un nou proiect de hotărâre ce va stabili norme și reguli clare pentru toți cei care practică taximetria în Capitală, astfel încât, atât bucureștenii, cât și turiștii, să poată folosi acest serviciu cu încredere, și în deplină siguranță, beneficiind de aceeași calitate a transportului în regim de taxi ca în marile capitale europene. Concret, prin noul regulament vor fi interzise toate formele de practicare a taximetriei care nu se încadrează în prevederile Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, precum și în cele ale HCGMB 78/2008 și ale Codului Fiscal. Toți cei care practică activitatea de taxi în Capitală vor fi obligați să respecte acest regulament. Îi anunț pe toți cei care practică taximetria că ne vom asigura, prin departamentele de resort, că acest regulament va fi respectat în integralitate”, afirmă Gabriela Firea, conform unui comunicat de presă al Primăriei Capitalei.

Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
Social vineri, 22 noiembrie 2024, 11:52

Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi Cod galben de vreme...

Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep
Social vineri, 22 noiembrie 2024, 10:48

Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep

Greenpeace România anunță că a câștigat, la Tribunalul București, primul proces în legătură cu proiectul Neptun Deep. „Tribunalul...

Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep
Prezidenţiale2024: A început votul în străinătate
Social vineri, 22 noiembrie 2024, 07:47

Prezidenţiale2024: A început votul în străinătate

Prima secţie de vot din străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din România s-a deschis la Auckland, singura din Noua...

Prezidenţiale2024: A început votul în străinătate
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită
Social joi, 21 noiembrie 2024, 18:01

Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită

Guvernul va aproba strategia energetică a României pentru perioada 2025 – 2035, a anunţat, joi, premierul Marcel Ciolacu, care a susţinut...

Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită
Social joi, 21 noiembrie 2024, 14:52

AUDIO | Jane Nicholson, eroina orfanilor români, model de empatie și sursă de inspirație pentru studenții constănțeni

A fost suficient să vadă o singură dată suferința din orfelinatele stil lagăr ale României post-comuniste pentru a decide să nu mai plece...

AUDIO | Jane Nicholson, eroina orfanilor români, model de empatie și sursă de inspirație pentru studenții constănțeni
Social miercuri, 20 noiembrie 2024, 16:25

World Vision România: 2 din 10 părinți consideră că uneori este nevoie să-ți bați copiii pentru a-i educa mai bine

World Vision România a lansat raportul „Bunăstarea Copilului din Mediul Rural”, singura analiză longitudinală asupra bunăstării copiilor...

World Vision România: 2 din 10 părinți consideră că uneori este nevoie să-ți bați copiii pentru a-i educa mai bine
Social marți, 19 noiembrie 2024, 19:18

Spațiile verzi din Constanța, recent amenajate, au fost vandalizate

Spațiile verzi din Constanța, recent amenajate, au fost vandalizate. Persoane rămase încă necunoscute au devastat zonele în care erau plantate...

Spațiile verzi din Constanța, recent amenajate, au fost vandalizate
Social marți, 19 noiembrie 2024, 17:10

TULCEA: Bilete pentru petrecerea de Revelion 2025 dedicată pensionarilor

De miercuri, 20 noiembrie 2024, pensionarii din municipiul Tulcea se pot prezenta la sediul Ansamblului Artistic Profesionist ”Baladele Deltei”,...

TULCEA: Bilete pentru petrecerea de Revelion 2025 dedicată pensionarilor