CONSTANȚA: Expoziție de heliogravuri după lucrările pictorului Van Gogh
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 29 noiembrie 2017, 11:31
100 de heliogravuri după lucrările artistului Van Gogh, pot fi admirate până la sfârșitul anului la Muzeul de Artă din Constanța.
Întreaga vibrație artistică a acestui pictor care nu și-a găsit niciodată liniștea și care, într-un moment de furie absolută, și-a tăiat urechea, se regăsește și în aceste lucrări de grafică colecționate de un industriaș olandez, în secolul trecut.
Genialitatea lui Vincent van Gogh, artistul despre care s-a spus că a fost înfrânt în timpul vieții de canoanele epocii, dar care a învins în posteritate, poate fi cunoscut la Constanța și prin cele 100 de heliogravuri expuse la Muzeul de Artă.
Directorul instituției de cultură, Doina Păuleanu ne-a vorbit despre valoarea lucrărilor inspirate din munca celebrului pictor olandez.
Doina Păuleanu: Este pentru prima dată când în Constanța sosesc heliogravuri după lucrările lui Van Gogh, heliogravurile sunt realizate la începutul secolului trecut și ele nu au circulat, au circulat heliogravuri făcute mai târziu, după un alt tiraj, dar iată că acum avem o selecție de 100 de desene care arată ce desenator extraordinar era Van Gogh. A fost autodidact, dar un autodidact de geniu, a ajuns să lucreze cu o patimă extraordinară, tot ce făcea, făcea cu pasiune.
Despre prietenia lui Vincent Van Gogh cu pictorul francez Paul Gauguin, s-a scris mult, la fel și despre certurile lor nenumărate. Într-una din seri Vincent și-a amenințat amicul cu briciul, l-a gonit din casa în care locuiau în orașul Arles, apoi, s-a automutilat într-un episod de supărare dusă la paroxism.
Doina Păuleanu: Își tăiase o ureche într-un acces de furie, a fost primul său acces de furie urmat de altele, accepta să se ducă să se trateze, era un om conștient, de o profunzime extraordinară, de un patetism fantastic, un om care avea idealuri înalte și simțea că nu este demn de acest idealuri și s-a simțit înfrânt de o așa manieră încât s-a sinucis.
Până pe 13 ianuarie sunteți așteptați la Muzeul de Artă din Constanța să cunoașteți crâmpeie din ceea ce a însemnat opera lui van Gogh, un desenator care a pus înainte de toate, chiar de propria viață, pasiunea pentru artă.
Deși a trăit doar 37 de ani a realizat peste 900 de tablouri și mai bine de 1000 de desene și schițe. Până pe 30 decembrie vizitatorii pot admira și expoziția documentară Drumul Exilului – Bimilenar Ovidius.
Un material de Silvia Partebună Pascale