Următorul sezon estival vine cu schimbări pentru agenții economici din Mamaia!
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 28 noiembrie 2017, 18:16
Agenții economici, în special cei cu activitate sezonieră în stațiunea Mamaia sunt foarte interesați de cum se va face autorizarea de către Primăria Constanța de anul viitor. Pentru unii veștile sunt bune în sensul că a scăzut birocrația, dar pentru alții va crește valoarea taxelor de autorizare. Costin Răsăuțeanu, viceprimarul municipiului Constanța a spus că se are în vedere simplificarea procesului de autorizare.
„Agentul economic trebuie să simtă cât mai puțin prezența autorității locale, dar în același timp autoritatea locală va rămâne exigentă cu agenții economici care nu sunt atât de onești cu obligațiile pe care le au. Sunt modificări care vin să simplifice, să sprijine și să îndrume agenții economici astfel încât finalitatea să fie una benefică de ambele părți. De exemplu, pentru documentele necesare autorizării, fie că vorbim de alimentație publică, de avizul pentru programul de funcționare, de complexul hotelier, de activitățile recreative și distractive sau de viza anuală a autorizațiilor, putem spune că dacă un agent economic s-a autorizat pentru prima oară cu activitate economică, de la o medie de 16 documente, am redus documentele la un număr de șapte. De asemenea, o altă modificare este posibilitatea ca în primă fază să se depună online, via e-mail, aceste documentații. Mai mult decât atât, pentru viza anuală, adică autorizarea sau reautorizarea agenților economici care au desfășurat activități în anul precedent, venim cu solicitarea a doar două documente: o declarație că doresc să continue activitatea pe codul CAEN respectiv cu suprafața aferentă și dovada plății pe acea suprafață“, a afirmat viceprimarul Constanței.
80 de spații comerciale avizate vara trecută să vândă produse alimentare în stațiunea Mamaia este prea mult. Dar în actualul cadru legislativ nu se poate schimba acest lucru.
„Avem în plan o nouă așezare prin elaborarea unui PUZ privind reglementările urbanistice tocmai pentru a regla și a avea o perspectivă mai aplicată și coerentă în sensul dezvoltării stațiunii și păstrării profilului de stațiune estivală cum este Mamaia“, a punctat Costin Răsăuțeanu.
Reporter: Puteți să limitați numărul?
„În momentul de față nu putem să nu autorizăm o activitate, atât timp cât spațiul respectiv este prins ca spațiu comercial prin reglementarea urbanistică“, a răspuns oficialul.
Păstrarea spațiilor verzi, atâtea câte au mai rămas nerevendicate sau pe care încă nu s-a construit, este o altă problemă de rezolvat.
„Aproximativ 10% din totalul spațiilor verzi aparțin domeniului public, adică aparțin municipalității. Restul sunt proprietăți private“, declară Răsăuțeanu.
Stațiunii Mamaia îi lipsește identitatea, iar pentru a stimula promovarea specificului local prin gastronomie sau suveniruri ar fi bine să se acorde facilități respectivilor comercianți. Aceasta este una din propunerile Organizației Patronale Mamaia. În plus, ar trebui interzisă autorizarea în stațiune a magazinelor alimentare aparținând marilor rețele comerciale. Cu această propunere au fost de acord atât hotelierii, cât și proprietarii micilor magazine din Mamaia.
Un material realizat de Monica CRUCEANU-COMȘA