REPORTAJ – Giving Tuesday sau Ziua Faptelor Bune, sărbătorită pentru prima dată în România

Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 28 noiembrie 2017, 14:01
În premieră, astăzi, România se alătură mișcării internaționale Giving Tuesday – o zi pentru a dărui,o zi a faptelor bune. Alte 100 de țări ale lumii marchează în această marți- ziua generozității. Potrivit ultimelor date, Giving Tuesday a generat în 2016 donații online de peste 170 de milioane de dolari prin implicarea organizațiilor, companiilor, instituțiilor și a oamenilor de bine în scopuri caritabile. Urmează interviuri cu oameni simpli din Constanța, dar și cu personalități pentru care faptele bune înseamnă un scop firesc în viață.
Pentru voluntarul și fondatorul Asociației Non-profit „Dăruiește Aripi“ din Constanța, Alina Pătrăhău Vasea, ziua faptelor bune este în fiecare zi. Nu doar pe 28 noiembrie, ci în toate cele 365 de peste an.
Am întâlnit-o astăzi pe holurile Centrului Medical de zi Focus din cadrul Spitalului Județean Constanța, un proiect de-al său, gândit pentru diagnosticarea, tratarea, monitorizarea și susținerea copiilor cu boli oncohematologice și reumatologice din sud-estul a României.
„După părerea mea, generozitatea este un lucru normal, a face bine e ceva normal, dacă privim chestia asta ca pe ceva wow, atunci este o problemă! E bine să ne uităm la realitatea lumii la care trăim pentru că și noi oricând putem fi de partea cealaltă a baricadei, să cădem într-o prăpastie. Din experiența mea de voluntar, copiii bolnavi și părinții copiilor bolnavi își doresc să știe că cineva luptă alături de ei, cineva se gândește la ei!“, afirmă Alina Pătrăhău Vasea.
La microfonul Radio Constanța, Alina Vasea și-a amintit de startul său în universul faptelor bune, ca voluntar. În 2010 a ajutat un băiețel năzdrăvan, pe nume Tony, diagnosticat cu cancer, să fie tratat în străinătate, la o clinică din Germania, când nimeni nu-i mai dădea vreo șansă la viață. Reușita de atunci a impulsionat-o să lupte cu aceeași energie și pentru alți copii din Dobrogea, aflați în situații critice.
„Eu m-am gândit că trebuie să existe ceva care să-l facă pe Tony să se simtă mai bine, iar părinții să nu trebuie să plătească pentru asta. R: A fost o experiență care v-a schimbat viața? Da, a fost o experiență care m-a marcat, care mi-a zis că uite ce simplu este să ajut, trebuie să știi doar informațiile utile. Probabil că dacă aș fi eu mama lui Tony, poate nu mă puteam concentra așa de tare. Tocmai de aceea am nevoie de oameni care să mă ajute!“, a mai spus Alina Vasea.
Întâmplător, astăzi, la Centrul Medical Focus am întâlnit-o și pe mama băiețelului Tony. Era atât de fericită că analizele anuale ale copilului au ieșit bine, încât părea că toată lumea este a ei. O lume a învingătorilor.
Reporter: Ați trăit din plin binecuvântarea unor fapte bune făcute de alții pentru dvs, tocmai de aceea știți cu siguranță ce înseamnă să fii generos.
„Da, știu cu siguranță ce înseamnă că am trăit și eu. Au fost momente când nu aveam bani de pâine și nu aveam decât un leu în buzunar, dar veneau bani de la prieteni, de la apropiați. Acum ajut și eu, mă face să mă simt mai bine ca om, mă simt împlinită când știu că pot să ajut“, mărturisește Anca, o mamă greu încercată de viață.
În premieră, astăzi, România s-a alăturat mișcării internaționale Giving Tuesday – o zi pentru a dărui, o zi a faptelor bune. Alte 100 de țări ale lumii marchează în această marți ziua generozității. Alina Pătrăhău Vasea, coordonatorul proiectului de modernizare a Secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți Constanța consideră că de multe ori o informație la timp, un sfat sau o încurajare sunt mai valoroase dacât orice al ajutor. Altfel spus, implicarea înseamnă a dărui!
Un material realizat de Silvia PASCALE