La Constanța romanele se citesc în ton cu vremea. Un librar povestește cum se schimbă gusturile în lectură după anotimp
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 20 noiembrie 2017, 09:51
Există vreo legătură între anotimpuri și cartea pe care o alegem să o citim? Ne influențează temperaturile de afară -lectura? Constănțenii pe care i-am intervievat sunt de părere că DA. Cartea poate fi asortată cu anotimpul și invers. Dovezi că teoria are o bază reală sunt și statisticile de la vânzări. În sezonul de toamnă-iarnă în topul celor mai căutate volume sunt cărțile filozofice și nu cele de aventură, facile, cumpărate în special vara, afirmă librarii tomitani.
Ioana Tudor este librar în Constanța. Vinde cărți în orice sezon, participă la toate târgurile de peste an organizate în oraș și consideră că anotimpul rece aduce câteva schimbări notabile în materie de lectură. Inspirați de un ceai cald sau de vuietul furtunilor din Cetatea Tomisului, clienții își aleg romane potrivite cu acest decor.
„De cum a venit vremea rece, am observat o preferință pentru cărțile de spiritualitate, de dezvoltare personală, cărți care au un mesaj ascuns pe care noi să-l citim, să-l gândim apoi și să încercăm, pe cât posibil, să îl punem în practică. Ar fi de exemplu «Cartea Oglinzilor», a lui Chirovici, autor care a fost șeful masonilor în România. A scris o carte pe care a avut norocul de a o publica la o editură faimoasă din Marea Britanie. Cartea se citește acum în Argentina, în Brazilia…“, dezvăluie Ioana Tudor.
Printre cele mai vândute cărți ale momentului, ne spune librarul Ioana Tudor sunt romanele care provoacă imaginația cititorului și o hrănește cu acțiuni complexe și personaje cu totul interesante.
„Cartea «Sub Luna de Șofran», carte complexă, o carte despre călătorie, despre libertate, despre frumos, aș putea spune. Volumul îți dă, pe lângă profunzimea ideilor, și o stare de libertate, de visare. Tot în această perioadă se caută biografiile. De exemplu avem Coco Chanel, o biografie foarte interesantă“, afirmă librarul de la malul mării.
Sunt și clienții care consideră că o carte bună se citește oricând, indiferent de vremea de afară, însă este adevărat că anumite lecturi care recrează și descriu frumos atmosfera de Crăciun sau ideea de familie și de solidaritate sunt cu siguranță potrivite sezonului rece, în special Sărbătorilor de iarnă.
„Ador Crăciunul și îmi plac foarte mult și cărțile care au poze, e foarte drăguț. Cred că încă sunt un copil. Dacă aș citi ceva când afară este crivăț, aș citi ceva fantasy – dragoni, mitologie sau ceva de genul acesta. Sincer, cartea la care mă gândesc eu când este pronunțat cuvântul toamnă este «Fata pe care ai lăsat-o în urmă», o carte despre o pictură“, destăinuie o pasionată de lectură.
„În perioada de toamnă devin melancolică, dar în perioada de Crăciun reiau lectura mai încântătoare și în stilul sărbătorilor. Am nepoței destul de micuți și atunci citesc povești cu ei și devine mai drăguț decât toamna“, spune o altă cititoare pe care am întâlnit-o printre rafturile celei mai noi librării din Constanța, situată pe bulevardul Ferdinand.
Chiar dacă statisticile, deloc optimiste, arată că un român din cinci nu a citit vreodată un roman, sau ca un sfert dintre români nu cumpără mai mult de o carte pe an, rămânem catalogați ca fiind un popor sentimental.
Tot cifrele arată ca 50% dintre români citesc poezii. Și totuși, indiferent pentru ce carte am opta, acest obicei de a lectura ajunge să ne aducă beneficii uriașe. Cercetătorii au descoperit că mielina sau materia albă din creier îşi măreşte volumul atunci când citim foarte mult. Iar materia albă e responsabilă cu îmbunătăţirea comunicării creierului. De asemenea vocabularul se îmbogăteşte considerabil dacă lecturăm și texte într-o limbă străină.
Pe de altă parte s-a demonstrat că inteligenţa e direct legată de cât şi cum citim, iar abilitatea de a înţelege reacţiile celorlalţi și de a empatiza sunt puse tot pe seama cititului.
Un material realizat de Silvia PASCALE