Curs de agricultură ecologică organizat de Camera de Comerţ Constanţa
Publicat de Arantxa Catană, 20 noiembrie 2017, 16:39 / actualizat: 21 noiembrie 2017, 16:05
Pentru fermierii mici și mijlocii, agricultura ecologică poate fi o soluție pentru a-și exploata pământul cu un profit mai mare, dar și pentru a-l proteja, aplicând tehnici agricole specifice agriculturii bio.
Drumul de la o fermă convențională la una certificată ecologic nu este însă unul ce poate fi parcurs de la o zi la alta, ci este nevoie ca exploatația să treacă printr-o perioadă de conversie și de testul organismelor de inspecție și certificare autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa organizează în zilele următoare, un curs de agricultură ecologică.
„Este un curs autorizat de CCINA în colaborare cu o firmă autorizată din București, iar diploma facilitează accesul către programe cu finanțare europeană. Este obligatorie pentru cei care dețin deja o fermă ecologică, pentru a obține certificare în domeniu și pentru cei care vor să acceseze fonduri APIA. Este un curs atractiv, care suscită interesul și datorită lectorilor de excepție de la Universitatea București, Ministerul Agriculturii și de la firme autorizate în domeniul ecologic. Cursurile se referă la modul de cultivare a plantelor în sistem ecologic, certificarea și marketing-ul fermelor ecologice, cum se înregistrează operatorul și toți pașii pe care îi are de făcut de a transforma o fermă normală într-una ecologică. Nu sunt multe culturi ecologice în județul Constanța. Cursurile de acest gen au audiență mai mare în Banat, în centrul țării, decât în Dobrogea. Nu este ușor să faci agricultură ecologică deoarece sunt rigori impuse de UE. În Constanța sunt două sau trei ferme, doar, în perioada de conversie, care nu au ajuns încă la finalul acestui deziderat”, a declarat pentru Radio Constanța Carmen Grigor, funcționar în cadrul Camerei de Comerț Constanța.
Cursurile se vor desfășura la sediul Camerei de Comerț Constanța între 25 și 28 noiembrie.
Un material realizat de Carmen Secuiu
Redactor online: Arantxa Catană