FOTO: Academia Navală Mircea cel Bătrân aniversează 145 de ani
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 17 noiembrie 2017, 09:39 / actualizat: 17 noiembrie 2017, 19:33
Academia Navală Mircea cel Bătrân aniversează vineri, 17 noiembrie, 145 de ani de la înfiinţare.
Momentul este marcat printr-o suită de evenimente şi activităţi ştiinţifice, organizate la sediul Academiei.
La Academia Navală Mircea cel Bătrân are loc ceremonialul militar „145 de ani de învăţământ românesc de marină”, iar în intervalul orar 9:00-18:00, sub auspiciile Asociaţiei Generale a Inginerilor din România, se desfășoară cea de-a V-a ediţie a Workshopului „Cercetare şi expertiză la Constanţa”.
Prin Decizia Ministerului de Război nr. 15 din 17 noiembrie 1872, era înfiinţată, acum 145 de ani, Şcoala Flotilei, cu sediul la Galaţi, actuala Academie Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa.
Ulterior, învăţământul superior de marină a evoluat sub diferite denumiri conform organizărilor şi reorganizărilor învăţământului militar. La 29 august 1973, Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Marină a fuzionat, prin Decretul Consiliului de Stat, cu Institutul de Marină Civilă creat în 1972, noii instituţii de învăţământ superior atribuindu-i-se numele de Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”.
Prin Hotărârile de Guvern nr. 406 din 23 aprilie şi 551 din 17 mai 1990, Institutul de Marină a fost reorganizat ca urmare a consecinţelor Revoluţiei din decembrie 1989, înfiinţându-se Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, instituţie militară de învăţământ superior de specialitate.
UPDATE
Astăzi, la aniversarea a 145 de ani de la înființarea primei școli de marină militară – Academia Navală Mircea cel Bătrân – Nava Școală Mircea a ieșit în larg.
La bord au fost studenți, profesori, foști absolvenți atât de la secția militară cât și de la secția civilă, foști comandanți de navă și ai Statului Major al Forțelor Navale, dar și istorici.
Rectorul Academiei, Octavian Tărăbuță, ne-a spus că această ieșire a fost un gest de mulțumire pentru tot ce s-a făcut de-a lungul anilor, astfel încât Școala de Marină constănțeană să se bucure de recunoaștere atât în țară cât și peste hotare.