Spitalul Judeţean Tulcea nu a scos niciun post pentru rezidenţi, chiar dacă se confruntă cu deficit de medici specialişti
Publicat de Arantxa Catană, 16 noiembrie 2017, 20:06 / actualizat: 17 noiembrie 2017, 6:49
Cu toate că are deficit de medici specialişti, Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea a preferat să nu scoată anul acesta niciun post pentru rezidenţi.
„Nu ne ajută cu nimic şi ne blochează şi posturile pe care pot fi angajaţi medici cu contracte permanente”, spune managerul spitalului, dr. Tudor Năstăsescu.
„Din experiența ultimilor ani pe care o avem cu aceste rezidențiate pe post – pentru că la astea mă refer – aproape nimeni nu a venit pe postul respectiv. Astfel încât, pe noi nu ne ajută cu absolut nimic faptul că ei nu se întorc, ba dimpotrivă, blochează niște posturi pe care niște potențiali doritori i-aș putea angaja – pe cineva cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Pentru că, în prezent, în România, pregătirea rezidenților se efectuează numai în centre universitare și după care pleacă în alte părți, fie în străinătate, fie în alte orașe”, a declarat pentru Radio Constanța dr. Tudor Năstăsescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea.
Pregătirea rezidenţilor se face acum în România numai în centre universitare.
Soluţia ar putea veni de la Ministerul Sănătăţii, care a declarat că sistemul de pregătire a tinerilor specialişti trebuie schimbat.
Iar pregătirea rezidenţilor să se facă, pe viitor, şi într-un spital care nu este clinic, este de părere dr. Tudor Năstăsescu.
„Învățământul acesta medical trebuie sau nu trebuie să se ocupe și de pregătirea rezidenților. Se pot pregăti rezidenți și într-un spital care nu este clinic? Da sau nu? Pot ei lucra și într-un spital care nu este clinic sub îndrumarea unui medic: sigur că ei trebuie să facă niște cursuri să existe o curriculă, dar se poate face o data, de două ori pe săptămână un curs, iar pregătirea – având în vedere deficitul acesta enorm care există – să se poată face și într-un spital care nu este clinic”, a mai precizat managerul de spital.
La Tulcea, numai secţia Pediatrie ar mai avea nevoie de 2 medici specialişti pentru a putea asigura gărzile, spune dr. Tudor Năstăsescu.
Concursul de intrare în rezidenţiat va avea loc în 19 noiembrie şi se va desfăşura în şase centre universitare din ţară.