Modificările fiscale reduc veniturile persoanelor cu handicap care vor să muncească
Publicat de Arantxa Catană, 15 noiembrie 2017, 19:25 / actualizat: 16 noiembrie 2017, 13:33
Modificările fiscale impuse, recent, de Guvern, vor afecta veniturile persoanelor cu handicap grav şi accentuat. Adică ale celor care îşi găsesc, oricum, greu de lucru şi care muncesc chinuiți de condiția fizică precară. Aproape 800 de constănţeni vor avea de suferit din cauza aceasta.
Interlocutorul nostru este preşedintele Societăţii Handicapaţilor Locomotor din România, Marian Minculescu. Calitatea dialogului telefonic nu este grozavă, din punct de vedere tehnic şi ne cerem scuze pentru asta (mai jos aveţi şi varianta audio a materialului). Dar ne ajută să înţelegem mai bine chestiunea abordată. Se aude aşa pentru că partenerul nostru de discuţie a folosit un sistem hands free, deoarece nu îşi poate utiliza bine mâinile, astfel încât să ţină telefonulla ureche timp de câteva minute.
De anul viitor, veniturile sale vor scădea, la fel ca ale tuturor celor cu handicap grav şi accentuat, care lucrează cu contract individual de muncă. Motivul: aceşti oameni nu plătesc impozit pe salariu, aşa că nu li poate aplica scutirea parţială de impozit de care vor beneficia, de la 1 ianuarie, ceilalţi angajaţi, scutire menită să compenseze trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Din această cauză, calculul de pe hârtie arată că vor câştiga mai puţin cu 6%.
„La salariul minim pe economie, de 1.450 de lei, o persoană cu handicap grav şi accentuat, care beneficiază, la această oră, de scutire pe impozit, pierde, în noile condiţii, începând cu 1 ianuarie, 106 lei”, a declarat Marian Minculescu, preşedintele Societăţii Handicapaţilor Locomotor din România.
Dacă salariul minim va creşte la 1.950 de lei (aşa cum s-a anunţat, dar, apoi, s-a amânat), se va obţine o creştere modestă, de numai 24 de lei. Dacă nu, calculând mai departe, vom vedea că cei care câştigă, acum, salariul mediu brut pe ţară, de aproximativ 3.100 de lei, vor pierde 600 de lei de anul viitor.
În aceste condiţii, reprezentanţii persoanelor cu handicap au asalatat autorităţile cu memorii peste memorii. Iată şi cu ce rezultat:
„Am scris la Ministerul Muncii, Guvern, prim ministru, inclusiv pe adresa personală de e-mail, ne-am adresat şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Persoanelor cu Dizabilităţi. Pe site-ul ministerului scrie Împreună şi pentru persoanele cu dizabilităţi!. Noi am constatat că suntem singuri, de fapt! Iar până la ora aceasta nu am primit nici un răspuns!”, a mai precizat Marian Minculescu.
Este o conjunctură ce îngreunează şi mai mult situaţia acestor oameni, care au, oricum, dificultăţi să lucreze. Statul sprijină firmele care vor să angajeze persoane cu handicap, acordând o subvenţie de 900 de lei, timp de un an şi jumătate. Însă este insuficient, spune Marian Minculescu, pentru că, după acest interval, societăţile angajatoare trebuie să suporte costuri mai ridicate cu aceşti oameni: transport şi aşa mai departe. Iar datele statistice par să confirme aceste afirmaţii: în 2016, la nivelul naţional, prin agenţiile de ocupare a forţei de muncă, au fost angajate doar 250 de persoane cu handicap.
Material realizat de Bogdan Comșa
Redactor online: Arantxa Catană