TULCEA: Pesta porcină africană din Ucraina duce la măsuri speciale în Delta Dunării
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 14 noiembrie 2017, 14:51
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a aprobat capturarea exemplarelor de mistreţi din fondurile de vânătoare din Deltă, pentru a stabili dacă virusul pestei porcine africane circulă în această zonă a României.
‘Extracţiile controlate din Deltă se fac anual, iar ARBDD şi-a dat acordul pentru desfăşurarea acestei activităţi pe baza avizului primit din partea Academiei Române’, a declarat luni guvernatorul Rezervaţiei, Mălin Muşetescu.
Potrivit solicitării Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), în perioada mai 2017-mai 2018 ar fi urmat să se captureze 120 de exemplare de mistreţ în 10 fonduri de vânătoare situate la graniţa cu Ucraina, respectiv Somova, Sireasa, Stipoc, Tatanir, Popina, Sulina, Ligheanca, Matiţa, Cardon şi Partizani.
Ritmul extracţiilor ar trebui să fie de câte un mistreţ pe lună din fiecare fond de vânătoare, iar numărul lor va creşte dacă analizele efectuate de medicii veterinari vor fi pozitive privind pesta porcină africană.
‘Direcţia Silvică decide când va începe extragerea controlată a exemplarelor de mistreţi’, a precizat guvernatorul Muşetescu.
Avizul acordat de ARBDD pe baza aprobării Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române este valabil până la sfârşitul lunii aprilie a anului viitor şi are în vedere intervenţia rapidă în caz de focar de boală şi punerea în aplicare a Programului naţional de prevenire şi control al pestei porcine africane.
‘DSVSA a solicitat efectuarea extragerilor de control în primul semestru al anului, atunci când am început studiile necesare desfăşurării activităţii. În urmă cu două săptămâni, Direcţia Silvică a cerut avizul din partea ARBDD pentru această activitate. După ce îl vom primi, se va trece la efectuarea extragerilor de control’, a menţionat directorul tehnic al Direcţiei Silvice, Costel Petcu.
La începutul acestei luni, DSVSA a emis o atenţionare privind confirmarea în Ucraina, la o distanţă mică de judeţele Galaţi şi Tulcea, a unui focar de pestă porcină africană.
‘Au fost notificaţi toţi decidenţii în controlul bolii în vederea instituirii măsurilor de biosecuritate specifice şi totodată cu scopul detectării rapide a bolii’, se arată într-un comunicat al DSVSA.
Medicii veterinari au atras atenţia populaţiei asupra faptului că deţinătorii de porcine neidentificate nu vor primi despăgubiri din partea statului pentru animalele sacrificate în urma înregistrării unui focar.
Pesta porcină africană este o boală a suinelor domestice şi sălbatice care nu poate fi prevenită prin vaccinuri şi care produce mari pagube socio-economice statului infectat.
De la sfârşitul anului 2015 până în prezenţ medicii veterinari tulceni, reprezentanţii ARBDD şi cei ai Direcţiei Silvice sunt într-o permanentă activitate de informare şi de prevenire a apariţiei acestor boli. Niciuna din probele prelevate de la mistreţii din Deltă extraşi în campaniile din iernile trecute nu a fost pozitivă la pesta porcină africană.
Vânătoarea în Deltă este interzisă de mai mulţi ani, acţiunile de extracţie efectuându-se doar de agenţi ecologi ai ARBDD, reprezentanţi ai Direcţiei Silvice şi ai DSVSA.
Sursa – Agerpres