CONSTANȚA: Manechin medical pentru trainingul echipajelor de prim ajutor în oferirea de asistență la naștere
Publicat de Arantxa Catană, 14 noiembrie 2017, 21:45
Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea a primit un manechin medical pentru trainingul echipajelor de prim ajutor în oferirea de asistență la naștere. Astfel, centrul de pregătire al personalului ISU de pe SMURD, din Constanța, care funcționează din 2013, va beneficia de acest manechin care potrivit specialiștilor simulează perfect nașterea.
„Prin acest centru au trecut peste 1.000 de oameni, iar aici vorbim atât de cadre militare cât și despre civili, vorbim de pompieri, de polițiști de frontieră, jandarmi, colegi de la MApN, cei care au plecat prin teatrele de operațiuni internaționale și voluntarii ISU – cei din programul – Salvatori din pasiune. Avem colaborări și parteneriate care ne ajută la dotare acestui centru, pentru amenajare, dotare. Aceste parteneriate s-au creat pentru că nu este suficient doar să faci o pregătire de bază, ci vrei ca această pregătire să fie la anumite standarde. Este nevoie de simulare cu anumite echipamente – exact cum avem și în ambulanțele SMURD – cu manechinele care să simuleze cât mai multe dintre situațiile pe care viitorii paramedici le vor întâlni în practică în teren când merg la solicitări la pacienți reali”, a declarat Paula Anghel, coordonatorul Centrului de formare şi pregătire descarcerare şi asistentă medical de urgenţă.
De curând, centrul de pregătire al personalului a primit un manechin care este foarte util. Solicitările de iarna trecută, care a fost una grea nu doar din cauza zăpezilor ci și din cauza cazurilor de intervenție rapiră care trebuiau preluate pe timpul vremii severe. Printre aceste cazuri se numără cele ale femeilor gravide care au fost aduse cu șenilata de paramedici prin zăpadă. Menechinul medical poate simula o naștere, chiar una cu probleme, de exemplu, momentul în care gravida intră în stop cardiorespirator.
„Statisticile noastre arată că în ultimul an paramedicii de la Constanța au fost solicitați la 100 de intervenții la gravide, dintre ele au și născut, dar ceea ce se poate întâmpla de la momentul în care ajunge echipajul și până ajunge la spital, se pot întâmpla foarte multe, ca atare am optat pentru a primi un manechin pentru asistarea nașterii, un manechin care simulează perfect expulzia fătului, un manechin care ne ajută să vedem ce presupune și resuscitarea la gravidă – pentru că la fel se poate ca gravida să intre în stop cardiorespirator. Este o altfel de resuscitare, este puțin diferită”, a mai precizat Paula Anghel.