Sfat imperios de la șeful OPC: Verificați întotdeauna eticheta produselor pe care le cumpărați pentru a nu fi victima comerțului incorect!

Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 9 noiembrie 2017, 13:23
Obișnuiți să vă uitați pe etichetele produselor pe care le cumpărați? Dacă nu, este bine să începeți să faceți acest lucru. Comisarul șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Constanța, Horia Constantinescu atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă, de exemplu, aditivii alimentari.
„Trebuie să găsim o formulă prin care consumatorul român să poată fi protejat, să poată fi informat corect și să nu mai fie transformat în cobaiul importatorilor de produse și distribuitorilor acestora. O parte din vinile găsite și puse în sarcina marilor retaileri sunt acelea că, plecând, de exemplu de la legume – fructe, importul și distribuția de produse și așezarea lor pe raft ca fructe și legume de calitatea întâi când constatăm pe etichetele și pe lădițele acestora că sunt de calitatea a doua, decalibrate, fără informații suficiente, puse la dispoziția consumatorului. Mare parte dintre cele care sunt foarte aspectuoase și foarte frumoase sunt stropite cu diverse substanțe al căror consum îndelungat poate produce grave prejudicii asupra sănătății, lucru care nu apare pe niciuna dintre etichetările așezate la raft. Să nu mai lăsăm bunica să radă lămâia în prăjituri, pentru că s-ar putea ca prăjitura să lumineze, la un moment dat, în cameră, din cauza materialelor radioactive“, a subliniat Horia Constantinescu.
Nici la capitolul brânzeturi nu stăm foarte bine.
„Piața românească este inundată de produse tip altceva: brânză tare, tip parmezan, brânză moale, tip feta, ulei tip ulei de măsline. Consumatorul român este total neavizat. Este o poveste intenționată și este motivul pentru care am aplicat sancțiuni de la 5.000 de lei până la 20.000 de lei pentru aceste abateri. Mari retaileri ajung să pună la raft produse din grăsimi vegetale, un potpuriu de alte alimente și materii prime și au tupeul să-l numească smântână“, atrage atenția șeful CJPC.
Comisarii constănțeni au verificat 65 de operatori economici,inclusiv mari retaileri, și au aplicat amenzi în valoare de peste 321.000 de lei.
Un material realizat de Adrian BĂNCILĂ