Ascultă Radio România Constanța Live

Tichetele de vacanță prevăzute în bugetul companiilor de stat pentru anul viitor

Tichetele de vacanță prevăzute în bugetul companiilor de stat pentru anul viitor

Publicat de Arantxa Catană, 8 noiembrie 2017, 19:20

Instituțiile publice și companiile cu capital majoritar de stat care nu au acordat tichetele de vacanță în 2017 vor face acest lucru începând cu 1 ianuarie 2018, sumele urmând să fie prevăzute în bugetul pentru anul viitor, a declarat Mircea Dobre, ministrul Turismului, în cadrul dezbaterilor din Comisia economică, industrii și servicii a Senatului.

„Tichetele de vacanță vor fi prevăzute în bugetul pentru 2018, pentru instituțiile care nu au acordat tichete pentru perioada 1 iulie 2017 — 31 decembrie 2017. Ordonanța de Urgență aprobată pe data de 30 iunie 2017 spune că în perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018 toți angajații din sistemul public și angajați în cadrul companiilor cu capital majoritar de stat vor primi prime sau indemnizații de vacanță sub forma voucherelor de vacanță în valoare de 1.450 de lei. Anul acesta nu s-a ratat, pentru că sunt instituții publice sau companii de stat cu capital majoritar de stat care au acordat deja aceste vouchere de vacanță. Cele care nu au acordat vor acorda începând cu 1 ianuarie 2018, conform bugetului aprobat“, a explicat Dobre.

La începutul lunii august, ministrul Turismului declara că instituțiile publice centrale, locale și companiile de stat pot acorda vouchere de vacanță în 2017, dacă le vor avea cuprinse în buget la rectificarea din septembrie, iar cine nu poate cuprinde în bugete sumele necesare pentru aceste tichete, automat le vor acorda în 2018.

Ordonanța nr. 46 din 30 iunie 2017 reprezintă cadrul legal pentru toată lumea din sistemul public că vorbim de instituții centrale, locale sau companii de stat. Toate vor da vouchere de vacanță sau indemnizații sau prime de vacanță sub forma voucherelor de vacanță în această perioadă: 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018 doar o singură dată. Dacă, de exemplu, o instituție centrală, locală sau o companie de stat nu poate să-și bugeteze la o rectificare anul acesta, atunci are obligativitatea să-și buegeteze pentru 2018. Trebuie să ne gândim că acest voucher de vacanță are valabilitate un an de zile calendaristic“, a declarat Dobre pentru Radio Constanța.

Conform ordonanței de urgență publicate în Monitorul Oficial din 30 iunie, instituțiile și autoritățile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și operatorii economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară, „acordă, în limita sumelor prevăzute în buget alocate cu această destinație, în perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018, o singură indemnizație de vacanță sau o singură primă de vacanță, după caz, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat. În limita resurselor bugetare, angajatorul stabilește (…) când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanții salariaților, după caz“.

De asemenea, actul normativ mai prevede că „în cazul instituțiilor și autorităților publice centrale și locale, modalitatea de acordare a indemnizațiilor de vacanță se stabilește prin Hotărâre a Guvernului, fără a se diminua cuantumul anual acordat salariaților din administrația publică centrală și locală pentru vouchere de vacanță sau echivalent“.

OUG mai prevede că, începând cu data de 1 decembrie 2018, „operatorii economici vor acorda angajaților proprii primele de vacanță numai sub forma voucherelor de vacanță, în cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit, în condițiile legii, pentru un salariat”.

Voucherele de vacanță emise pe suport electronic vor putea fi alimentate exclusiv cu valoarea nominală a voucherelor de vacanță acordate de angajator și pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de servicii turistice în unitățile afiliate. Valorile nominale permise pentru voucherele de vacanță pe suport hârtie sunt multiplu de 50 lei, până la 100 lei, valoare nominală maximă pe voucher. (Sursa: Agerpres)

Potrivit datelor care ne-au fost transmise de unui dintre cei mai mari turoperatori români, vânzările s-au ridicat la peste 10 milioane de euro în 2017 numai pentru vacanțele pe litoralul românesc. Zona Mamaia – Năvodari ocupă primul loc în vânzările pentru litoral, dar sudul litoralului crește constant. „Voucherele de vacanță au susținut creșterea vânzărilor de sejururi pe litoral. Până la finalul lunii iulie, compania a vândut vacanțe pe vouchere de vacanță de peste un milion de euro, în mare majoritate pentru vacante pe litoral”, a declarat Lucia Morariu, președintele acestui turoperator. Pe stațiuni, valoarea medie a pachetului a fost: Năvodari: 2.758 de lei, Mamaia: 894 de lei, Venus: 910 lei, Eforie Nord: 658 de lei, Vama Veche: 467 de lei, Eforie Sud: 351 de lei. În Deltă tarifele au fost mult mai mici, spre exemplu: 348 Lei pentru un pachet de 4 nopți într-un complex de 4 stele din Sf. Gheorghe. Hotelierii din Delta Dunării încă nu și-au făcut bilanțul pentru că  nu s-a încheiat sezonul, iar finalul toamnei aduce noi categorii de turiști dornici de contactul cu natura.

Au banii, dar nu au dreptul

Un caz aparte îl reprezintă cel al companiilor de stat autofinanțate, cum este Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile, caz prezentat în exclusivitate de Radio Constanța.

Anul acesta, în Contractul Colectiv de Muncă (CCM) al salariaților Administrației Canalelor Navigabile erau prevăzute 4 vouchere de vacanță, dar acum acordarea acestora este blocată din cauza neconcordanțelor dintre CCM și ordonanța apărută în iulie, ne-a spus liderul sindical Gabriel Barbu.

Încă din 2015 de când a apărut în prima sa formă legea voucherelor de vacanță, companiile de stat care se autofinanțau și erau pe profit, așa cum este și cazul Administrației Canalelor Navigabile sau al Administrației Porturilor Maritime Constanța, au prevăzut în Contractele Colective de Muncă până la 6 vouchere de vacanță, maximum cât le permitea cadrul legislativ.

Numai că din luna iulie, ordonanța emisă de Ministerul Turismului limitează numărul voucherelor la unul singur pentru perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018. La companiile care au sumele prevăzute în buget se pune problema că unii salariați au apucat să beneficieze de aceste drepturi, iar alții nu.

Important este că, spre deosebire de alte categorii bugetare (profesori sau medici) care nu au fondurile necesare nici măcar pentru 1 voucher cât este obligatoriu prin lege, în cazul unor companii cum sunt multe din domeniul portuar care sunt autofinanțate și pe profit, bugetul permite acordarea acestor facilități.

De asemenea, sindicatul ACN a solicitat sprijinul Federației Asociațiilor de Promovare Turistică (FAPT), structură condusă de Corina Martin. Președintele FAPT, Corina Martin, este de părere că trebuie lăsată posibilitatea companiilor care își permit, să acorde mai multe vocuhere de vacanță care să sprijine turismul românesc pentru că nu pot fi cheltuite în țările concurente.

Important de precizat că aceste vouchere de vacanță vor întoarce în economie cu mult mai mulți bani decât cei cheltuiți de stat prin facilitățile acordate angajatorului. Și mai important, vor fi bani care vor intra în turismul românesc fiscalizat.

Într-o situație similară sunt și salariații de la Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, care au încheiat un nou Contract Colectiv de Muncă (CCM) în care se prevede acordarea unui singur voucher de vacanță cu valoarea de 1.450 de lei.

Prin fostul CCM, angajații APC beneficiau de vouchere de vacanță în valoare de 2.000 de lei, dar și această companie intră sub incidența ordonanței din iulie privind voucherele de vacanță.

TULCEA: Trageri cu muniție reală executate de navele militare fluviale în cadrul SEA SHIELD 25
Actualitate sâmbătă, 5 aprilie 2025, 12:00

TULCEA: Trageri cu muniție reală executate de navele militare fluviale în cadrul SEA SHIELD 25

Flotila Fluvială participă în perioada 31 martie – 11 aprilie, cu forțele din subordine și alte structuri din Forțele Navale, în cooperare...

TULCEA: Trageri cu muniție reală executate de navele militare fluviale în cadrul SEA SHIELD 25
AUDIO: Jandarmeria Română a împlinit 175 de ani
Actualitate sâmbătă, 5 aprilie 2025, 11:39

AUDIO: Jandarmeria Română a împlinit 175 de ani

Jandarmeria Română a împlinit 175 de ani. Ce înseamnă meseria de jandarm și de unde a pornit această pasiune aflăm din interviul realizat de...

AUDIO: Jandarmeria Română a împlinit 175 de ani
Vremea se va răci accentuat în toată țara. Instabilitate atmosferică, precipitații mixte, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, brumă
Actualitate sâmbătă, 5 aprilie 2025, 11:10

Vremea se va răci accentuat în toată țara. Instabilitate atmosferică, precipitații mixte, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, brumă

Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă o informare meteorologică de instabilitate atmosferică, precipitații mixte,...

Vremea se va răci accentuat în toată țara. Instabilitate atmosferică, precipitații mixte, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, brumă
Tehnologie specială de creștere a algelor Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Marină Grigore Antipa
Actualitate sâmbătă, 5 aprilie 2025, 11:02

Tehnologie specială de creștere a algelor Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Marină Grigore Antipa

Un proiect prin care se urmărește realizarea unor tehnologii de creștere a algelor este în derulare la Institutul Național de Cercetare...

Tehnologie specială de creștere a algelor Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Marină Grigore Antipa
Actualitate sâmbătă, 5 aprilie 2025, 10:50

UPDATE/NĂVODARI: Persoană căzută în fântână. Intervine ISU

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța intervin în această dimineață pentru a...

UPDATE/NĂVODARI: Persoană căzută în fântână. Intervine ISU
Actualitate sâmbătă, 5 aprilie 2025, 10:24

CERNAVODĂ: Bugetul orașului va fi supus la vot

Bugetul orașului Cernavodă va fi supus la vot luni, 7 aprilie, când este programată o ședință extraordinară a Consiliului Local. Pe masa...

CERNAVODĂ: Bugetul orașului va fi supus la vot
Actualitate sâmbătă, 5 aprilie 2025, 10:16

Cutremur în județul Vrancea, sâmbătă dimineața

Un cutremur cu magnitudinea 3,9 s-a produs sâmbătă dimineața, la ora 4:33, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor...

Cutremur în județul Vrancea, sâmbătă dimineața
Actualitate vineri, 4 aprilie 2025, 20:33

SRI reacționează după avalanșa de conturi false și fake news în mediul online

În contextul numeroaselor activități de dezinformare și propagandă în mediul online și ca reacție la solicitările presei, Serviciul Român...

SRI reacționează după avalanșa de conturi false și fake news în mediul online