Doar 117 pacienți din Constanța au primit anul acesta îngrijiri la domiciliu, după externare
Publicat de Arantxa Catană, 8 noiembrie 2017, 20:00
Îngrijirile medicale la domiciliu, decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, nu beneficiază de fonduri suficiente pentru a acoperi asistența medicală necesară multor bolnavi post externare. Suma decontată anul acesta de către CJAS furnizorilor de servicii de îngrijiri la domiciliu pentru cei 117 pacienți din Constanța, a fost de 200.000 de lei.
„Dacă la ieșirea din spital unui pacient i se recomandă îngrijiri la domiciliu, înseamnă că are nevoie de ele imediat cum ajunge acasă, de aceea nu sunt liste de așteptare… bineînțeles vorbim despre acele afecțiuni grave. Anul acesta am avut contract cu 5 furnizori de îngrijiri la domiciliu și au fost aprobate 163 de cereri pentru 117 persoane, pentru că o persoană poate primi 2 decizii, dacă starea nu i s-a îmbunătățit”, a declarat Aurelia Rădoi, purtătorul de cuvânt al CJAS.
Acest tip de servicii se referă strict la tratamentele medicale, ne explică unul dintre furnizori, Maria Constandache, directorul Fundației Crucea Alb-Galbenă.
„Presupun injecții, perfuzii, manevre terapeutice, supravegherea și monitorizarea medicației bolnavului, sunt 30 de servicii plătite de Casă. Vin bolnavii la noi prima dată, îi ajutăm să completeze formularele și îi consiliem. Le trebuie în primul rând o scrisoare medicală de la specialist, apoi medicul de familie completează formularul și noi le definitivăm dosarul în 10 minute și le dăm aparținătorilor să îl depună… În jur de 1.800 de lei decontează Casa de Asigurări pe bolnav, pentru 30 de zile, iar bolnavul are drepul la 90 de zile pe an de îngrijire continuă sau fracționată. Sunt situații când aprobă o lună, iar în următoarea lună nu se mai aprobă din lipsă de fonduri”, a precizat Maria Constandache.
Reporter: Carmen Sandu
Redactor online: Arantxa Catană