Cine angajează foşti puşcăriaşi? Câți dintre ei ajung la AJOFM
Publicat de Arantxa Catană, 7 noiembrie 2017, 18:27
Un val de foşti deținuți a ajuns, recent, în libertate, ca efect al Legii recursului compensatoriu. În Constanța, deocamdată, doar 50-60 de persoane, însă numărul lor poate ajunge la 200. În țară sunt câteva mii. Unii dintre ei au comis, deja, fărădelegi. Violuri, hoții etc. Ceilalți, însă, au de înfruntat un moment crucial: ce fac, din acest moment, cu viața lor? Ce şanse de reintegrare le oferă statul şi cum îşi pot câştiga pâinea în mod cinstit?
De la începutul anului, la Agenţia Judeţeană Constanţa pentru Ocuparea Forţei de Muncă s-au prezentat numai 4 persoane eliberate din detenţie – nici măcar una dintre ele din lotul celor puşi, recent, în libertate.
La Forţele de Muncă este primul drum pe care sunt sfătuiţi să îl facă deţinuţii, încă dinainte de a ieşi pe poarta închisorii. Cei patru despre care vorbim, trei bărbaţi şi o femeie, căutau să se angajeze, după ce petrecuseră în puşcărie între 3 şi 7 ani din viaţă.
Specialiştii Agenţiei sunt pregătiţi să le ofere o mână de ajutor acelora dintre ei care vor să trăiască cinstit şi care, singuri, nu îşi pot găsi un serviciu, pentru că poartă stigmatul puşcăriei. Angajatorii care au locuri de muncă libere sunt informaţi că ar fi doritori, numai că aceştia sunt foşti deţinuţi. Dar şanse de angajare există, chiar şi pentru ei.
„Unul dintre ei a fost angajat pe perioadă nedeterminată, iar două persoane sunt în curs de angajare. Au fost trimise la interviu, au trecut de proba respectivă şi urmează ca săptămâna aceasta să fie întocmite şi formele de angajare. Cel care a fost angajat lucrează la o carmangerie ca preparator produse din carne, altul va fi angajat la o firmă de construcţii ca săpător manual, iar o altă persoană va fi angajată ca manipulant de marfă”, a precizat Adelina Vlad, purtătorul de cuvânt al AJOFM Constanţa.
Spuneam că şanse de angajare există şi că există şi patroni dispuşi să le ofere o adoua şansă acestor oameni, indiferent de fapta comisă. Pentru că iată pentru ce infracţiuni fuseseră condamnaţi cei despre care tocmai aţi auzit.
„Tâlhărie, furt, clonare de carduri şi act sexual cu un minor. Sunt angajatori care ţin cont de infracţiunea comisă dar sunt şi alţii care le dau o şansă acestor persoane şi consideră că trebuie încercaţi, mai întâi şi nu stigmatizaţi”, mai precizat purtătorul de cuvânt al AJOFM Constanţa.
Există, însă şi patroni care nici nu vor să audă de foşti infractori. Însă, din experienţa specialiştilor AJOFM, nici un angajator care a riscat nu a avut de ce să regrete pasul făcut.
„Până la acest moment nu am avut probleme, nu am avut plângeri din partea agenţilor economici care au încadra în muncă persoane eliberate din detenţie. Din contră, chiar au spus că sunt persoane serioase, care îşi văd de treabă. Probabil că ei conştientizează că, odată prins locul acesta de muncă, îl pot pierde foarte uşor în momentul în care sunt nedisciplinaţi şi că îşi vor găsi, după aceea, foarte greu un alt job”, a completat Adelina Vlad.
Nu am spus-o de la început şi am fi trecut peste, din grija de a nu cădea într-un senzaţionalism vulgar. Totuşi, o vom spune, doar pentru a fi mai limpede cât de mult se poate îndrepta viaţa unui om, indiferent de grozăvia comisă. Aşadar – prin mâinile specialiştilor AJOFM Constanţa a trecut, acum mult timp, un fost profesor, care stătuse în închisoare mai bine de 20 de ani. A ajuns să lucreze, apoi, în turism. În puşcărie intrase pentru că îşi ucisese iubita şi mâncase din trupul acesteia. Amatorii găsesc detalii prin memoria internetului.
Un material realizat de Bogdan Comșa
Redactor online: Arantxa Catană