Pericolul pe care îl reprezintă depistarea tardivă a cancerului pulmonar. Bolnavii au dreptul la terapii inovatoare
Publicat de Arantxa Catană, 6 noiembrie 2017, 20:10
Luna noiembrie este dedicată la nivel mondial conştientizării pericolului pe care îl reprezintă depistarea tardivă a cancerului pulmonar, afecţiune care cauzează cel mai mare număr de decese – peste un milion de oameni.
În fiecare an, în România, sunt diagnosticaţi peste 11.000 de bolnavi cu acest tip de cancer, în special bărbaţi, dintre care 85% pierd lupta cu boala încă din primul an, din cauza depistării în stadii avansate.
Şi la Constanţa, cancerul bronho-pulmonar este în top, cu peste 400 de noi cazuri în ultimii ani.
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România atrage atenţia autorităţilor în privinţa importanţei organizării de campanii naţionale de informare despre cancerul pulmonar.
„Fiecare cetățean să fie conștient fiind și într-o grupă de risc, adică având antecedente în familie, sau fiind fumator, sau având un regim de viață dezordonat – să se prezinte la controale anuale pentru a elimina riscul de depistare într-o fază avansată a acestei forme de cancer. Ministerul Sănătății este cel care ar trebui să organizeze aceste campanii de informare asupra unor patologii cronice care nu suportă un program de screening, adică în cazul nostru nu poți oblige pacienții să se iradieze anual pentru a vedea dacă are sau nu are probleme bronho-pulmonare”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației.
Totodată, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România spune că este obligaţia autorităţilor să asigure accesul bolnavilor la terapii inovatoare.
„Ne dorim să avem acces, ca orice european, la terapiile inovatoare care au demonstrat că sunt eficiente, că prelungesc viața nu cu luni ci cu ani, sau chiar în unele cazuri se poate vorbi de vindecare. Cancerul nu poate fi tratat cu promisiuni, de aceea noi suntem hotărâți să ne susținem drepturile în continuare. Am apelat și la autoritățile europene, care mi-au răspuns într-un mod elegant și corect, că nu pot interveni imperativ în politica de sănătate din România și că decidenții nostri sunt obligați să asigure continuitatea tratamentelor și accesul la noi terapii”, a mai precizat Cezar Irimia.