CONSTANȚA: Un primar din județ cere eliminarea venitului minim garantat

Publicat de Arantxa Catană, 6 noiembrie 2017, 18:47
Liviu Dragnea, şeful PSD, a anunţat că legislaţia privind protecţia socială trebuie schimbată pe principiul „Cine poate să muncească nu mai primeşte nimic de la stat”. În judeţul Constanţa există primari care aplică, deja, o formă de protecţie foarte apropiată de această regulă.
Motivul invocat de Liviu Dragnea este că mulţi români buni de muncă preferă să se mulţumească doar cu ajutoarele sociale, în timp ce multe companii spun că nu găsesc lucrători.
Primarul comunei constănţene Cumpăna, Mariana Gâju, ne-a dat un exemplu despre cum se descurcă o familie cu mulţi copii, doar pe baza ajutoarelor de la stat.
„Vă dau exemplu de o familie formată din cinci membri, din care doi adulţi şi trei copii. Alocaţia de stat pentru copilul sub doi ani este de 200 de lei. Alocaţia de stat pentru copiii de peste doi ani este de 84 de lei pe copil. Veniturile ocazionale şi nedeclarate însumează 400 de lei pe lună – poate să fie şi o sumă mai mare, pentru că, la Cumpăna, nimeni nu vine să muncească fără 100 de lei pe zi, plus mâncare, plus pachet de ţigări, ca să nu mai spunem şi altele. Peste aceste venituri vine statul şi mai acordă venitul minim garantat, în valoare de 527 de lei şi mai acordă o alocaţie pentru susţinerea familiei, în valoare de 246 de lei. Toate acestea însumează 1.541 de lei. Este mai mult decât venitul minim net pe economie, care este, în prezent, de 1.065 de lei. Acestor doi adulţi din familie le convine să stea acasă!”, a declarat pentru Radio Constanța edilul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.
La Cumpăna, comună cu peste 16 mii de locuitori, sunt doar 99 de dosare pentru ajutoare sociale, pentru că autorităţile cern riguros cazurile.
Mariana Gâju crede că legea trebuie înăsprită. Să fie păstrate stimulentele benefice dezvoltării societăţii, dar, în acelaşi timp şi în anumite situaţii, să fie eliminat venitul minim garantat.
„Eu cred că mai este loc de strâns şurubul în legislaţie. Spunem DA din tot sufletul la bursele şcolare pe care le acordă statul, la suplimentul educaţional, la sprijinul financiar pentru banii de liceu, spunem DA pentru toate aceste măsuri care ţin de pregătirea profesională! Din punctul nostru de vedere, venitul minim garantat nu trebuia să fie acordat dacă familia beneficiază de toate celelalte enumerate mai sus. Nu mai acordaţi venitul minim garantat!”, a mai precizat edilul.
Şi primarul oraşului Băneasa, Paul Coliş, credea că Legea venitului minim garantat a fost o eroare şi că autorităţile centrale au dreptate să limiteze ajutoarele de la stat. La Băneasa, spune edilul, venitul minim garantat a avut efecte sociale de-a dreptul groteşti: unii oameni au sărăcit intenţionat.
„Din cauza acestei legi, cei mai mulţi cetăţeni care erau gospodari, aveau un căpătâi, au ajuns să îşi vândă animalele pentru a îndeplini condiţiile. Au ajuns să îşi vândă din terenuri, din curţi, din grădini, ca să rămână sub limita admisă, pentru a beneficia de venitul minim garantat”, a spus primarul oraşului Băneasa, Paul Coliş.
Deocamdată, nu se ştie cum şi dacă va fi modificată legislaţia. Preşedintele PSD a spus, doar, că situaţia trebuie analizată de Executiv şi de Parlament, care să găsească soluţia potrivită.
Un material realizat de: Bogdan Comșa
Redactor online: Arantxa Catană