Interviu cu antrenorul de aerobic Marius Grancea: Românilor le-a crescut apetitul pentru mișcare. Inclusiv persoanele cu dizabilități fac mai mult sport

Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 5 noiembrie 2017, 15:28
Gustul românilor pentru sport şi mişcare, în general, s-a schimbat mult în ultimii ani, o spune Marius Grancea, coregraf voluntar şi antrenor de aerobic, invitatul dimineţii la Radio Constanța.
De la bicicletă, la alergare, până la aerobic în sală, sunt tot atâtea opţiuni ale celor care au simţit că mişcarea înseamnă sănătate.
„Lume din ce în ce mai multă trece spre bicicletă, spre alergare, spre sport în sine; spre o alimentație mult mai corectă. Mișcarea fizică propriu-zisă te relaxează fizic. Există o activitate, în care tu depui un efort fizic, dar mental ești foarte relaxat. Ideal ar fi de două ori pe săptămână, acesta este minimul necesar pentru mers la sală. Dacă ar fi să alegem între sportul în aer liber și sportul în sală, categoric optăm pentru sportul în aer liber. Și la munte, foarte mulți oameni aleargă sau ies cu biciclete, chiar dacă este zăpadă. Mă uit, aici, la mare, că aveți o vreme superbă și este excepțional să alergi pe plajă“, spune Marius Grancea.
De mişcare se pot bucura şi persoanele cu dizabilităţi, adesea predispuse la izolare şi depresie.
Marius Grancea este coregraf voluntar, implicat în proiecte dedicate promovării dansului, în rândul acestor persoane.
În România, trăiesc aproximativ 800.000 de persoane cu dizabilităţi, potrivit Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.
Ce a reuşit să facă dansul pentru aceşti oameni am aflat astăzi tot de la Marius Grancea.
„În primul rând starea de sine, felul lor de a se descurca, felul lor de a se trezi dimineața și de a vedea că totuși toți suntem normali și că nu există de fapt o dizabilitate. Dizabilitatea este la noi în creier. Noi trăim într-o societate în care fiecare căutăm perfecțiunea. Nu vreau să fiu rău, dar nu există perfecțiune. Să asculte muzică este un stil de viață pentru oamenii cu dizabilități. Oriunde merg ascultă muzică și nu numai că ascultă muzică, dar ies și vorbesc despre muzică. Muzica i-a schimbat, le-a intrat în sânge, dacă pot să spun“, crede Marius Grancea.
Interviu realizat de Larisa CALISTRU