Eroii Marinei Militare Române, omagiați la 140 de ani de la lupta pentru Independență. Povestea lui Leon Ghika, prințul marinar!
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 5 noiembrie 2017, 11:43
Un destin ca în filme, dar cu un scenariu desprins din viață. Viața reală. Iată ceea ce a trăit și trăiește în continuare prințesa Manuela Ghika- Oroveanu, strănepoata din partea tatălui a omului de stat Mihail Kogăniceanu. Invitată la Simpozionul „România și oamenii săi în timpul Războiului de Independență“, organizat vineri de Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ din Constanța aceasta a povestit despre tatăl său, ofițerul de marină Leon Ghika și despre străbunicul Mihail Kogălniceanu.
În anul 1970 prințesa Manuela Ghika- Oroveanu părăsește România în căutarea libertății și a unei vieți mai bune. România era strivită atunci de presiunea regimului comunist. Însă Acasă a fost mereu pentru ea țara în care s-a născut și pe care tatăl său, ofițerul de marină Leon Ghika, a iubit-o enorm. Reîntoarcerea la Constanța a deschis o cutia cu amintiri neprețuite din vremurile bune.
„Extrem de multă emoție! Încerc să trăiesc din amintirile mele, din povestirile lui tata, deci Constanța văzută de el, când era elev ofițer la Școala Navală și de pasiunea lui pentru Marină. De când era la vârsta de 5 ani, cu toate că era de la Roman, din Moldova, a spus că el va ajunge ofițer de marină și așa a și fost. A fost o pasiune, iar viața lui s-a împărțit în trei etape, 30, 30, 30, iar cei 30 de ani din Marină au fost cei mai frumoși!“, afirmă prințesa Manuela Ghika- Oroveanu.
Amintirile prințesei Manuela Ghika- Oroveanu despre străbunicul Mihail Kogălniceanu sunt tot cele primite din povestirile tatălui său, un iubitor de țară care a avut mult de suferit în timpul regimului comunist.
„Acuma foarte sincer, tata când a fost dat afară din Marină a fost condamnat și s-a ascuns trei ani de zile
și după aceea a început ca muncitor pe șantier fără nicio calificare, trăgea roaba pe șantier și a fost trimis cam în toată țara unde se construia, deci foarte puțin am stat cu tata ca să îmi povestească despre familia lui. Dar singurul lucru pe care îl știu era că Mihail Kogălniceanu spunea despre fata lui, care era bunica lui tata, că era foarte urâtă, dar foarte deșteaptă, că toți băieții lui la un loc nu făceau cât fata lui. Eu am moștenit de la tata în special caracterul lui, am avut norocul să-i moștenesc caracterul pentru ca a fost un om fabulos, era un om atât de bun, de corect, cu o pasiune de oameni“, dezvăluie cu mândrie, prințesa Manuela Ghika-Oroveanu.
Deși trăiește în Franța, inima prințesei Manuela Ghika- Oroveanu va rămâne mereu legată de România, țară frumoasă și mult iubită de înaintașii săi.
Un material realizat de Silvia PASCALE