„Solidari pentru Sănătate“. O nouă coaliție luptă pentru drepturile medicilor și pacienților din România. Mâine au loc noi proteste în mai multe orașe din țară

Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 1 noiembrie 2017, 11:53
La sfârșitul săptămânii trecute, la București s-a constituit o nouă coaliție „Solidari pentru Sănătate”,din care fac parte organizații ale medicilor de familie, dar și asociații ale pacienților: Societatea Națională de Medicină Familiei (SNMF); Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF); Salvați Copiii – România; Federația Asociațiilor Bolnavilor cu Cancer (FABC); Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA); Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP); Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România (APAN); Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO); Asociația „Mame pentru mame” și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).
Această nouă coaliție a decis să avertizeze prin acțiuni de protest actuala clasă politică, precum şi instituţiile responsabile, privind sustenabilitatea sistemului naţional de asistenţă medicală primară cu privire la situaţia de criză majoră prelungită în care se află acest segment de îngrijire a pacienţilor.
Astfel, în 2 noiembrie, Coaliția va organiza simultan, la ora 11.00, pichetarea sediilor județene ale Prefecturilor și Caselor de Asigurări de Sănătate, sediului Guvernului și sediului CNAS. La aceste manifestări, reprezentanții coaliției vor depune la sediile pichetate un memoriu în care se descriu solicitările privind asistența medicală primară, după cum declară dr. Marina Pîrcălabu, președinte interimar Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).
„Dorim să fie limitată drastic birocrația, să fie regândite protocoalele de prescriere, dorim ca decidentul – respectiv Casa de Asigurări – să-și asume responsabilitățile pe care le are referitor la sistemele informatice. Dorim ca noi să ne desfășurăm activitatea conform competențelor noastre și nu a unor activități administrative birocratice și nemedicale și care, practic, ne-au fost puse în spinare nouă. Procentul pentru Sănătate noi dorim să fie de 6% din PIB pentru întregul sistem sanitar, dar pentru noi să fie 10% din Fondul Național de Asigurări de Sănătate. Acum este 5,8%“, afirmă președintele FNPMF, dr. Marina Pîrcălabu.
La Constanța nu se vor putea desfășura aceste proteste din cauza timpului prea scurt de organizare și de obținere a autorizațiilor, însă memoriul va fi depus la sediul CJAS, precizează dr. Laura Condur , președintele Asociației Medicilor de Familie Tomis Constanța.
„La Constanța nu am luat în timp util autorizațiile, deci oricum și timpul de anunțare a acestor pași a fost foarte scurt și, prin urmare, neavând autorizațiile luate nu putem să facem acest gest acum. Dar vom depune memoriul la Casa de Asigurări, actul prin care se încearcă sensibilizarea autorităților vizavi de problemele pe care le are medicina de familie la acest moment“, declară medicul Laura Condur.
(redactor: Carmen SANDU; editor online: Cristina SÎMBETEANU)