Modificări privind SPLIT TVA: Avantaje și dezavantaje pentru agenții economici
Publicat de Arantxa Catană, 1 noiembrie 2017, 15:08
Legea de aprobare a ordonanţei privind plata defalcată a TVA, în noua formă, a fost adoptată, ieri, de Senat.
Senatorul social-democrat constănţean, Ştefan Mihu, membru în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, a declarat pentru Radio Constanţa, că au fost adoptate câteva amendamente importante.
„Legea de aprobare a ordonanței privind SPLIT TVA prevede în noua formă ca măsura de plata defalcată a TVA-ului să fie obligatorie exclusiv pentru companiile aflate în insolvență sau care înregistrează întârzieri la plata taxei. De asemenea, poate fi opțională și pentru celelalte companii care primesc o scutire de 5% din impozitul pe profit din momentul în care se înscriu în acest program. Problema este, dacă vreți, pentru a se reuși să se colecteze TVA-ul – aici este o problemă generală la bugetul de stat”, a precizat pentru Radio Constanța Ştefan Mihu.
Senatorul Ştefan Mihu, îi sfătuieşte pe contribuabili să-şi plătească TVA la timp.
În plus, ieri s-a adoptat şi Legea prevenirii, astfel că amenzile vor fi aplicate doar în ultimă instanţă.
„Eu îi sfătuiesc pe contribuabili să își plătească TVA-ul la timp și atunci nu o să aibă nicio problemă să intre sub incidența legii de aprobare a ordonanței SPLIT TVA. Deci cei care au plătit TVA-ul la zi nu au nicio problemă ca să intre. S-a votat și ieri, cu majoritate, și legea prevenirii care este foarte importantă – care o să oblige autoritățile care au atribuții de control să facă în primul rând informarea, educarea și prevenirea și abia apoi să dea amenzi. Asta înseamnă că se relaxează situația economică a agenților”, a mai declarat Ştefan Mihu pentru Radio Constanța.
De altfel, senatorii PSD susţin că actul normativ va consolida disciplina fiscală şi va reduce evaziunea.
De cealaltă parte, Opoziţia spune că noile prevederi NU vor creşte colectarea la bugetul de stat şi că efectele acestei legi vor fi modeste în raport cu pierderile.
Proiectul va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional.