Drumul Exilului lui Ovidius la Tomis, reconstituit după 2000 de ani (audio)
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 31 octombrie 2017, 12:58
Poetul Ovidius s-a reîntors la Tomis după o absență de 2000 de ani. Aseară, de la ora 19:00, la Muzeul de Artă constănțenii au asistat la vernisajul expoziției „Drumul Exilului“. Au admirat lucrările de grafică semnate de artiști proveniți din toate țările prin care a trecut poetul Ovidius până la exil. Apoi au fost spectatorii unei piese de teatru interesante, puse în valoare de artiștii constănțeni. Personajul principal a fost nimeni altul decât Ovidius, poetul Tristelor și Ponticelor.
Atmosfera din ziua sosirii la Tomis a lui Ovidius, poetul exilat, a fost reconstituită în detaliu seara trecută la Muzeul de Artă din Constanța. Instituția de cultură s-a transformat într-o sală de teatru ce a găzduit un spectacol complex cu elemente de film, cor antic, balet și teatru. Printre invitații evenimentului s-a numărat și criticul de film Irina Margareta Nistor, una dintre cele mai cunoscute voci din România. Aceasta a declarat că știe de la bunica sa cât sunt de aspre iernile aici, la Constanța, motiv pentru care îl înțelege perfect pe Ovidius când se plângea de frigul de la Tomis.
„E mai puțin obișnuit să vin la Constanța în octombrie și să văd și eu cum e în octombrie, deși mărturisesc că bunica mea era din Constanța și ne povestea de vântul care bate aici, dar în rest, atmosfera este caldă. Aici e un pic ca un fel de cinema care în plus se întâmplă într-un muzeu ceea ce este special mai ales în anul în care la Cannes, filmul care a luat premiul Palm D`or, se petrecea tot într-un muzeu, nordic, deci temperatura funcționează“, crede criticul de film Irina Margareta Nistor.
Însoțit de romani, poetul Ovidius și-a făcut apariția în sală. Trist, îngândurat, îmbrăcat în robă de purpură și îngrozit de ideea că va sta printre barbari, exilatul, interpretat de actorul și regizorul Iulian Enache, își cântă în versuri durerea.
Povestea exilului şi morţii lui Ovidius este o adaptare după piesa „Ovidius a fost aici”, în regia lui Lucian Iancu. Spectacolul se bazează pe un scenariu original semnat de Bogdan Boeru şi Liviu Lungu. Primarul Municipiului Constanța Decebal Făgădău a urmărit spectacolul, iar la final au urmat impresiile.
„Trebuie să adresez mulțumiri și felicitări din suflet tuturor celor care au contribuit la acest act irepetabil. Tot acest joc de lumini și umbre, toată această atmosferă creată m-au făcut să recunosc cu greu o sală care îmi este atât de cunoscută și de familiară“, a afirmat primarul orașului Constanța, Decebal Făgădău.
Tot la Muzeul de Artă au fost vernisate și cele 63 de lucrări de grafică semnate de artiști proveniți din toate țările prin care a trecut Poetul Ovidius. Până să ajungă la Tomis, „Expoziția internațională «Drumul Exilului» a fost prezentată la Sulmona, Roma, Brindisi, Corint, Nesebar, Balcic și Mangalia. Lucrările sunt inspirate din viața poetului și au fost create special pentru acest eveniment.
Un material realizat de Silvia PASCALE