Profesorul Alain Mons la Constanța: „Discursul mediatic actual este amprentat de emoție“
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 30 octombrie 2017, 07:54 / actualizat: 31 octombrie 2017, 8:39
Timp de două zile, Universitatea „Ovidius“ din Constanța a fost gazda conferinței internaționale „Vocabularul afectelor: o nouă politică a discursului literar și mediatic” organizate de Departamentul de Limbi Moderne și Științe ale Comunicării din cadrul Facultății de Litere.
Vineri, la eveniment a participat și profesorul Alain Mons, de la Universitatea „Michel-de-Montaigne” din Bordeaux. Acesta a declarat că nu crede într-o obiectivitate absolută a discursului, în special, în cel mediatic. Transmiterea unei informații depinde în mare parte de jurnalistul implicat, de subiectivitatea și de întregul său bagaj de cunoștințe și de valori.
„În discursul mediatic există preocuparea sau mai bine spus, atenția deosebită de a pune în prim-plan forța afectelor, a stării emoționale. Problematica imigranților, de exemplu, este tratată în mass-media cu emoție, cu afecte de tot felul. La toate acestea se adaugă și subiectivitatea jurnalistului care își imprimă propria versiune, propria interpretare a situației în discursul transmis“, explică profesorul Alain Mons.
Această subiectivitate în discurs poate fi observată în special pe rețelele de socializare, este de părere conferențiarul Universității Ovidius, Sandina Vasile.
„Trăim într-o lume care nu poate face abstracție de afecte. Afectele spuse din ce în ce mai sincer, să spunem, cu mai multă putere, în care acea politețe a secolelor trecute își are din ce în ce mai puțin locul, politețea fiind ea însăși o formă, o mască de reprimare a adevăratelor afecte negative. La ora actuală există și o știință a afectelor, afectologia, care studiază modul în care mediul înconjurător, social, ne influențează, iar din acest mediu, bineînțeles că face parte și presa“, a subliniat conf. univ. dr. Sandina Vasile.
În cadrul conferinței au participat și cercetători din România, Franța, Republica Moldova, Tunisia, Camerun, Malta și Scoția.
Un material realizat de Silvia PASCALE