România a trecut la ora de iarnă. Cum resimte organismul această schimbare
Publicat de Arantxa Catană, 29 octombrie 2017, 10:14
România a trecut la ora de iarnă, ziua de astăzi fiind cea mai lungă din an. Organismul uman percepe ca pe o schimbare nedorită modificarea orei, fie că e vară sau iarnă.
Schimbarea creează oboseală, irascibilitate, accentuează stările de depresie sau creşte anxietatea din cauza întunericului şi a frigului.
În plus, ne putem confrunta cu dereglări de somn, scăderea poftei de mâncare şi a capacităţii de muncă.
Pentru o adaptare mai uşoară la ora de iarnă, medicii recomandă ca în următoarele săptămâni somnul să înceapă cu o oră mai devreme.
Psihologul Elena Harbur ne oferă şi alte sfaturi.
„Putem să ne concentrăm pe partea de relaxare, pe partea de reîntoarcere la ceea ce avem nevoie, la nevoile noastre, la trăirile noastre, la emoțiile noastre. Să avem grijă pe parte de alimentație, pe parte de somn – pentru că schimbarea orei, de cele mai multe ori, produce insomnie. Schimbarea orei ne obligă cumva să ne întoarcem în realitate și să ne întoarcem la noi – să avem și timp liber să ne putem și odihni, să putem face și activități plăcute pe lângă cele de muncă”, a precizat psihologul Elena Harbur.
Schimbarea orei este subiect de dezbateri serioase în Europa.
Ţări precum Polonia şi Finlanda vor să renunţe la ora de vară, iar Rusia a renunţat deja de 6 ani, după ce studiile au arătat că imediat după schimbarea orei, riscul de infarct crescuse cu 75%, iar numărul accidentelor cu 29%.
Potrivit legislaţiei comunitare, ar fi nevoie de un milion de semnături strânse de la europenii care doresc renunţarea la schimbarea bianuală a orei.