Ziua Mării Negre, sărbătorită la Constanța
Publicat de Adrian Băncilă, 27 octombrie 2017, 18:44
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ Constanța a marcat astăzi Ziua Internațională a Mării Negre”, printr-o manifestare academică în cadrul căreia s-au prezentat principalele preocupări ale INCDM.
Ziua de 31 octombrie a fost declarată Ziua Internațională a Mării Negre la 31 octombrie 1996, când cele șase țări riverane – Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina – au semnat Planul Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ Constanța, implicat în coordonarea Clusterului Dunăre– Delta Dunării- Marea Neagră, a dezvoltat, în acești 21 de ani, proiecte internaționale pentru ameliorarea situației ecologice a acestui spațiu marin.
Planul strategic a fost necesar, deoarece, în ultimele patru decenii, biodiversitatea bazinului a fost afectată de reziduurile transportate de râurile din 17 țări, de pescuitul excesiv sau deversările necontrolate de produse petroliere care au afectat stocurile de pește din Marea Neagră.
Directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ Constanța, Simion Nicolaev:
”Noi marcăm Ziua Internațională a Mării Negre printr-un eveniment, în cadrul institutului, având în vedere implicarea noastră de când a fost semnat acest document de mare valoare tehnică și practică, pe baza căruia Comisia Mării Negre funcționează și încearcă să implementeze aceste rezoluții și prevederi ale Planului Strategic. Toate planurile noastre și responsabilitățile pe care la avem în cadrul Comisiei se realizează pe această structură a documentului. Au fost multe realizări în acești 21 de ani. În primul rând s-a reușit să vorbim în același limbaj, lucru extraordinar de important pentru zona Mării Negre.
În fiecare an, Comisia controlează modul în care prevederile Convenției sunt realizate. Sunt foarte multe și se referă la aspectele de poluare, poluarea din surse de pe uscat, aspecte legate de problemele de mediu ale pescăriilor, de biodiversitate. Toate aceste probleme sunt dezbătute și sunt elaborate planuri care se implementează în aproape toată regiunea Mării Negre”.
Jurnalistul Aurelia Lăpușanu a evocat marea pentru a patra generație a clubului micilor ecologiști de la școala din 2 Mai. Este vorba juniorii rangeri, care depun efort pentru a păstra plajele 2 Mai și Vama- Veche curate.
”Prezența mea la eveniment este legată de o provocare:
De ce iubim marea, de ce iubim apele, ce reprezintă în mitologia românească apa și evident Marea Neagră, care este cea care ne scaldă sufletele în fiecare dimineață și este privilegiul nostru, că o avem aici”.
Juniorii rangeri, Adrian Ciubotaru și Ștefan Cristian ne-au dezvăluit că vara au echipament special, insigne și împart pliante cu sloganul ”Eu vreau curățenie, TU?”.
Speră ca astfel să îi determine pe turiștii care aruncă la întâmplare ambalaje și care nu îi ascultă, pentru că sunt doar niște copii, să își schimbe comportamentul. Același lucru și l-ar dori și de la colegii care procedează asemeni acelor turiști.
Un material realizat de Carmen Săcuiu.
Redactor online: Adrian Băncilă