Lista evenimentelor organizate de Ziua Armatei la CONSTANȚA
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 24 octombrie 2017, 12:38
Constănțenii sunt așteptați pe 25 octombrie, cu mic cu mare, în Piața Ovidiu, unde are loc o expoziție de tehnică și echipamente militare, special dedicată Zilei Armatei Române. Evenimentul începe la ora 10:00 și durează aproximativ o oră, timp în care pasionații și curioșii pot dialoga cu militarii și le pot adresa întrebări despre echipamentul pe care îl au în dotare.
Printre militarii care își vor etala echipamentele mâine, în Piața Ovidiu, se află și cei din Forțele Navale Române.
Pe seară, în jurul orei 19:00, marinarii militari se vor retrage cu torțe pe traseul Piața Ovidiu – Bulevardul Tomis – Prefectura Județului Constanța, un spectacol care de fiecare dată provoacă o emoție deosebită publicului.
Tot mâine de Ziua Armatei, între orele 12.00-16,00, Brigada 9 Mecanizată Mărășești, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”- Filiala Constanța în colaborare cu Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, cu sprijinul Jandarmeriei Constanţa, Inspectoratului Școlar Județean Constanța, al Asociației Culturale „Astra Dobrogeană”, Asociației Culturale „Tomis”, Arhivei Naționale de Filme, organizează la sediul muzeului militar din Cartierul Km.4-5, Str. Liliacului nr.1-3, un eveniment special dedicat acestei sărbători.
Comandorul (r) dr. Marian Moșneagu va prezenta două noi lucrări originale, albumul „Uniformele Marinei Române”, redactat împreună cu fiica sa, căpitanul dr. Irina Alexandra Simion, psiholog la Comandamentul Flotei din Constanța și un interesant jurnal de război, volum intitulat „Generalul Gheorghe Garoescu-Jurnal de front, vise de iubire” ( 14 august 1916- 28 septembrie 1918).
Prof.univ.dr. Nuredin Ibram va prezenta cartea „Tătarii din România. Istoric. Spiritualitate. Identitate”.
Se vor realiza reconstituiri de lupte din istoria antică și din Primul Război Mondial, iar la final în cadrul proiectului cultural cinematografic „Puterea Memoriei” se va difuza filmul „Triunghiul morții” în regia lui Sergiu Nicolaescu.
Acum aveți posibilitatea să admirați și parașuta militară românească BG-7M.
Ziua Armatei la Mangalia
Dacă nu puteți ajunge la Constanța, aflați că evenimente culturale dedicate Zilei Armatei Române au loc și la Mangalia. Aici, ziua începe cu ceremonia militară și religioasă care se va desfășura în Piața Republicii, în intervalul orar 10.00-11.00, iar de la ora 17.00, Clubul artelor „Solteris” prezintă, la cercul militar din localitate, un recital de poezie, dedicat Zilei Armatei României.
De ce sărbătorim Ziua Armatei pe 25 octombrie?
Sărbătoarea are legătură cu generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a 4-a Române, care a decis să pornească ofensiva în 25 octombrie pentru a-i face astfel un cadou Regelui Mihai I de ziua sa de naștere.
Ziua de 25 octombrie este legată în mod direct de Regele Mihai I al României, singurul român în viață care are rangul de mareșal și care, în 1944, era comandatul suprem al Armatei.
În 25 octombrie 1944, generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a 4-a Române, a decis să pornească ofensiva pentru a elibera orașul Carei și, totodată, ultimul colț de pământ românesc aflat sub ocupație maghiară din 1940. Astfel, generalul Gheorghe Avramescu a dorit să îi facă un cadou Regelui, care împlinea 23 de ani și care, cu două luni mai devreme, scosese România din războiul contra Națiunilor Unite și pornise lupta pentru eliberarea Transilvaniei de Nord. Tot în 25 octombrie 1944, trupele românești au trecut în Ungaria, după cum menționa generalul Gheorghe Avramescu într-un ordin de zi.
„La chemarea ţării pentru dezrobirea Ardealului rupt prin Dictatul de la Viena aţi răspuns cu însufleţire şi credinţă în izbânda poporului nostru, tineri şi bătrâni aţi pornit spre hotarele sfinte ale patriei şi cu piepturile voastre aţi făcut zăgaz neînfricat duşmanului care voia să ajungă la Carpaţi. Zdrobit de focul năpraznic al artileriei şi de necontenitele voastre atacuri, inamicul a fost izgonit din Ardealul scump, eliberând astfel ultima palmă de pământ sfânt al ţării. Prin ploi, prin noroaie şi drumuri desfundate, zi şi noapte aţi luptat cu un duşman dârz şi hotărât şi l-aţi învins. Azi, când avangărzile trec pe pământ străin, pentru desăvârşirea înfrângerii definitive a duşmanului, gândul meu se îndreaptă către voi, cu dragoste şi admiraţie pentru faptele voastre de arme. Peste veacuri veţi fi slăviţi, voi ofiţeri şi ostaşi care aţi eliberat Ardealul“, scria generalul român în ordinul de zi.
Data de 25 octombrie era serbată în România încă din anul 1921, de când venise pe lume Principele Mihai, însă, în 1944, gestul generalului Gheorghe Avramescu avea o semnificație mai profundă, care marca opoziția deopotrivă față de naziști și față de comuniști.
În anul 1959, după retragerea trupelor sovietice din România, ziua de 25 octombrie a fost declarată oficial Ziua Armatei Române, astfel că, în mod ironic, comuniștii au continuat să serbeze astfel ziua Regelui pe care ei îl alungaseră din țară.
Generalul Avramescu a plătit cu viața opoziția sa față de sovietici. El a fost asasinat de NKVD în 3 martie 1945, sub pretextul că ar fi plănuit să dezerteze la germani, după ce și ginerele său, Ilie Vlad Sturza, dezertase.