250 de infanteriști americani au ajuns la baza militară de la Mihail Kogălniceanu
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 24 octombrie 2017, 09:27
La Baza Militară Aeriană Mihail Kogălniceanu a avut loc luni ceremonia de bun venit a militarilor din Batalionul 1 „Vanguard“ Regimentul 18 Infanterie din Divizia 1 Infanterie a Statelor Unite ale Americii.
Ceremonia s-a desfășurat în coordonare cu militarii Forțelor Terestre Române, iar la baza de la Mihail Kogălniceanu s-au aflat și reprezentanți ai Brigăzii 282 Mecanizată „Unirea Principatelor“ din Focșani, cu ai cărei militari se vor antrena pentru următoarele opt luni infanteriștii amercani.
„Este un privilegiu să mă prezint în fața dumneavoastră în calitate de comandant al Batalionului 1 din Regimentul 18 Infanterie în timpul acestei istorice reîntoarceri în Europa. Acum 100 de ani, regimentul nostru a luptat cot la cot cu aliații pentru a asigura siguranța Europei, iar astăzi sărbătorim reîntoarcerea Regimentului 18 și suntem onorați să ne alăturăm acestei echipe. Domnule colonel Sava, Batalionul 1 Infanterie Vanguard este entuziasmat să se alieze cu Brigada 282 Mecanizată a Diviziei 2 Infanterie. Știm că 282 este o unitate excepțională, cu o istorie bogată și care și-a testat abilitățile în multiple operațiuni în conflictele recente din Afganistan și Irak“, a declarat astăzi, la Mihail Kogălniceanu, comandantul Batalionului 1 Vanguard, lt.col. Peter Moon.
Aproximativ 250 de militari americani dotați cu echipamente de luptă au ajuns din Polonia în România, pentru a-și susține și demonstra pregătirea și pentru a se instrui în comun cu militarii români, în scopul creşterii nivelului de interoperabilitate.
„Către toți colegii mei prezenți astăzi aici, suntem onorați să facem parte din acestă măreață echipă comună. Mulțumim pentru primirea călduroasă ce ne-ați făcut-o și vă pot promite că și noi vom proceda la fel pe parcursul șederii noastre aici“, a mai adăugat lt.col. Moon.
Batalionul este dislocat ca parte a celei de-a doua rotații a unei echipe de luptă pentru brigăzi blindate, care va ajunge în Europa sub Atlantic Resolve.
Rotațiile asigură prezența continuă a forțelor în Europa pentru a descuraja agresarea aliaților NATO.
Locotenent colonelul Peter Moon a mai subliniat că înțelege pe deplin scopurile omologilor români și că unitatea pe care o are în subordine va depune toate eforturile pentru a construi relații durabile și pentru a sincroniza cu succes capabilitățile operaționale americane cu cele românești, astfel încât, într-o situație reală, pe câmpul de luptă, militarii NATO să poată lucra eficient.
„Pe timpul dezvoltării activității în comun cu dumneavoastră vă asigur că Batalionul nostru crede într-o Europă puternică și în motto-ul nostru: Nicio misiune prea dificilă, niciun sacrificiu prea mare. Datoria pe primul loc“, a conchis comandantul Batalionului 1 Vanguard, lt.col. Peter Moon.
În perioada următoare, militarii români şi cei americani vor desfăşura activităţi de instruire, exerciţii cu şi fără trageri de luptă în poligoanele Babadag şi Smârdan.
„Activitățile care se vor desfășura în continuare în comun între militarii celor două unități vor avea loc în poligoanele pe care Forțele Terestre Române le administrează și le folosesc pentru instruirea proprie. Activitățile nu se vor desfășura neapărat în baza militară Mihail Kogălniceanu, ci pe teren, în câmp“, a afirmat col. Claudiu Sava, comandantul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată din Focșani.
Colonelul Sava a mai precizat că în perioada care urmează, militarii români, alături de cei americani vor planifica și pune în aplicare activități de instruire, exerciții cu și fără trageri de luptă în poligoanele Forțelor Terestre din zona de sud-est a României, respectiv la Babadag și Smârdan.
„Batalionul 118 este dislocat în țara noastră ca parte a Diviziei 1 Infanterie care participă la operațiunea Atlantic Resolve, pe flancul de est al Alianței Nord-Atlantice. Ei au venit în România cu întregul echipament și cu suportul logistic necesar pentru a desfășura activități pe o perioadă relativ lungă de timp. Sunt echipamente moderne pe care ei le-au utilizat de-a lungul timpului în Irak și Afganistan și care răspund cerințelor moderne ale operațiunilor militare din secolul XXI“, a mai adăugat col. Claudiu Sava.
Militarii americani aduc în România tancuri M1 A1 Abrams, transportoare blindate ale infanteriei Bradley.
Operaţiunea Atlantic Resolve a fost creată de Statele Unite ale Americii după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă.
Pentru a-i sprijini pe aliaţii din NATO care se află în apropierea Rusiei, militari americani sunt dislocaţi periodic, prin rotaţie în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Bulgaria şi Ungaria.