Principesa Margareta, în vizită la Albești și Coroana. Alteța Sa donează câteva sute de cărți pentru elevii constănțeni
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 23 octombrie 2017, 09:47
Copiii din comuna Albești județul Constanța și-au imaginat întâlnirea cu Alteța sa, Principesa Margareta a României în cele mai frumoase imagini și culori. Au fost emoționați, s-au îmbrăcat în costume populare și s-au gândit, din timp, ce cuvinte îi vor spune.
„Este foarte frumoasă!“, spune una dintre micuțele care au îmbrăcat costumul popular pentru a o întâmpina pe Alteța Sa, Principesa Margareta.
„Nu îmi imaginam vreodată că o voi întâlni“, a mărturisit cu emoție în glas, un băiețel din comuna Albești.
Iar întâlnirea a fost așa cum si-au imaginat o. La ora 15:00, Altețele sale Regale, Principesa Margareta a României și Principele Radu au ajuns la Căminul Cultural din Albești. Copiii au primit, cu autograf, 300 de cărți în care vor descoperi povestea „Margareta a României, o principesă în serviciul țării regăsite“, scrisă de istoricul Adrian Cioroianu. Alteța Sa a fost impresionată de întâlnirea cu cei mici.
„Mare fericire! Mi-a plăcut foarte mult. Este o atmosferă minunată! Felicitări! Copii fericiți, un sat minunat, produsele exemplare. Le doresc acestor copii fericire, educație și să fie frumoși și bine educați. Sunt foarte politicoși, asta mi-a plăcut foarte mult“, a mărturist cu la fel de multă emoție ca și copilașii care au întâmpinat-o, Principesa Margareta.
Cărțile donate fac parte din programul național de lectură „Cărțile Copilăriei“ inițiat de Asociația Curtea Veche. Președintele Asociației, Iren Arsene a spus că această carte este specială pentru că aceeași principesă regăsită în paginile volumului își continuă povestea în viața reală.
„Pe de altă parte găsim un model în această carte, găsim un model extraordinar care cumva trebuie să fie cunoscut de noi toți, pentru că destinul principesei este un destin care inspiră“, este de părere Iren Arsene.
Altețele sale au mers și în satul Coroana. O legendă spune că dintr-un tun turcesc de oțel găsit aici s-a făurit coroana Regelui Ferdinand al României. Învățătoarea satului Maria Constandache este cea care a transmis legenda celor mici.
„După câțiva ani, când a trecut regele Ferdinand prin satul Coroana spre Cadrilater se spune că s-ar fi oprit în acest sat și apoi ar fi trimis un inginer neamț care a trasat patru străzi, a construit 40 de case și a colonizat acolo veterani de război din Moldova și din Muntenia și au hotărât atunci ca satul să poarte numele Coroana de Oțel“, povestește învățătoarea Maria Constandache.
Astăzi Principesa Margareta a României va dona cărți și elevilor de la Colegiul Național de Arte „Regina Maria“ din Constanța.
Un material realizat de Silvia PASCALE