Visând la un muzeu al uniformelor militare
Publicat de , 22 octombrie 2017, 09:32
Mărturisesc că mi-au plăcut întotdeauna uniformele militare. Îmi inspiră curățenie, ordine, încredere și, nu în ultimul rând, siguranță. Este, probabil, doar o imagine ideală. Putem dori o lume a păcii, dar, într-un război, realitatea este crudă și nu are legătură cu visurile.
Construirea imaginii unei civilizații sau reconstruirea ei depinde însă și de aceste elemente identitare care devin definitorii: steagul, imnul, organizarea militară, uniformele, tot ce ține de heraldică etc.
Am cunoscut distinși intelectuali militari. M-a impresionat rigoarea cu care își prezentau lucrările, acribia cu care studiau orice detaliu al unui eveniment istoric, pentru a fi cât mai fideli adevărului, munca neobosită din arhive, care astăzi, într-o lume a vitezei, pare de necrezut.
La cea de-a XIII-a ediție a Salonului de carte ”Polemos”, organizat de Editura Militară, în perioada 18-21 octombrie 2017, la Galeria Artelor din incinta Cercului Militar Național din București, comandorul (r) dr. Marian Moșneagu a fost și anul acesta cap de afiș la secțiunea ”Istorie navală”, cu două lucrări originale. Astfel, joi, 19 octombrie, a fost lansat albumul ,,Uniformele Marinei Române”, redactat în tandem cu fiica sa, căpitanul dr. Irina-Alexandra Simion, psiholog la Comandamentul Flotei din Constanța. De asemenea a fost prezentat un interesant jurnal de război, volum intitulat: ”Generalul Gheorghe Garoescu-Jurnal de front, vise de iubire (14 august 1916-28 septembrie 1918)”.
”După patru decenii în care am purtat cu mândrie frumoasa uniformă a Marinei Române, am predat, simbolic, ștafeta fiicei mele, Irina-Alexandra, ne-a declarat prolificul autor constănțean. Nu înainte însă de a adăuga încă un strop din candoarea sufletului meu în Oceanul Recunoștinței față de Arma care m-a adoptat și consacrat, între filele acestui recent album. Lucrare de colecție pe care o dedic, cu toată prețuirea și admirația, slujitorilor de ieri, de azi și de mâine ai Marinei noastre. Și, în egală măsură, celor care vor rămâne pe mai departe sinceri și loiali admiratori ai confraților mei de breaslă”.
Lucrarea încheie practic triada bibliofilă inițiată în urmă cu trei ani, care include albumele ”Uniformele Armatei României” și ”Uniformele Forțelor Navale Române”, apărute în anii 2014 și 2016 la Editura Centrului Tehnic-Editorial al Armatei care, pe lângă ampla retrospectivă imagologică peste secole a uniformelor, realizată cu concursul unor specialişti de marcă ai muzeografiei şi istoriei militare, a readus eleganţa militară în prim planul modei contemporane.
În pregătirea unei înregistrări radiofonice, comandorul Marian Moșneagu ne-a declarat: ”La finalul acestui ambițios demers publicistic, am considerat necesar şi util să introducem în istoriografia naţională primul album dedicat exclusiv uniformelor Marinei Române. Astfel, pentru prima dată în istoriografia națională am tratat unitar uniformele Marinei Militare, Marinei civile, ale personalului Direcției Marinei Comerciale, Serviciului Maritim Român, Navigației Fluviale Române, căpităniilor de porturi și companiilor private, precum și cele ale Autorității Navale Române din zilele noastre. În plus, am dedicat un ultim capitol elementelor vestimentare pe care moda le-a preluat, adoptat și reinventat, an de an, inspirată de eleganța și farmecul aparte ale ținutelor marinarilor”.
Luni, 23 octombrie, în cadrul emisiunii ”Stil de viață” vă invit la un dialog cu autorul acestor excepționale studii, în speranța că, la un anumit moment magic, un factor de decizie va fi capabil să realizeze un muzeul al uniformelor militare. Prima uniformă va fi donată de domnul Marian Moșneagu. Așa ne-a promis.
Steliana Bajdechi