Vă pregătiți să plecați la drum? Aflați că vremea se înrăutățește! Ce recomandă polițiștii
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 22 octombrie 2017, 14:45
Odată cu finalul acestei săptămâni ne luăm rămas bun și de la temperaturile neobișnuit de calde pentru această perioadă a anului. De mâine, spun meteorologii, în mare parte din țară, revin ploile și vântul puternic.
Potrivit meteorologilor, în intervalul 23 octombrie, ora 10:00 — 24 octombrie, ora 23:00, va fi în vigoare avertizarea Cod galben de ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului la munte. Din dimineața zilei de luni, 23 octombrie, aria ploilor se va extinde dinspre vest cuprinzând treptat cea mai mare parte a țării.
În intervalul menționat, în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei (inclusiv în zona municipiului București), local în Transilvania, precum și în zonele montane și submontane, se vor cumula cantități de apă ce vor depăși local 20 — 30 l/mp și izolat 40 l/mp. În zona Carpaților Meridionali și a Carpaților de Curbură se vor cumula cantități de apă pe arii extinse între 30 și 50 l/mp și izolat peste 60 l/mp. Vântul va avea intensificări, local și temporar, în majoritatea regiunilor, cu viteze de 50 — 55 km/h, iar la munte, cu precădere în zona înaltă a Carpaților Meridionali, vor fi rafale de peste 70 — 80 km/h.
Temperaturile vor scădea de la o zi la alta, astfel încât la mijlocul săptămânii vremea va deveni rece în toată țara. La munte, la altitudini mari, trecător vor fi precipitații mixte.
Conform ANM, în intervalul 23 octombrie, ora 12:00 — 24 octombrie, ora 18:00, va fi în vigoare Cod portocaliu de vreme rece și ploioasă. Vor fi afectate zonele deluroase și montane din județele Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș și Dâmbovița
În intervalul menționat, cantitățile de apă vor depăși pe arii extinse 50 — 60 l/mp și izolat 80 l/mp.
* * *
Poliţia Română vă recomandă să vă planificaţi din timp călătoriile, să vă interesaţi de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţi şi să adaptaţi viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.
- Chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
- Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!
- Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia Română recomandă de asemenea conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!
- Folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!
Vă reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
De asemenea, poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra necesităţii respectării indicaţiilor agenţilor de circulaţie, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum.