FOTO / VIDEO: Mobilier din carton și bumbac pe perete – noile tendințe privind amenajările interioare
Publicat de Adrian Băncilă, 19 octombrie 2017, 18:09
Târgul de mobilă care se desfășoară la Pavilionul Expozițional aduce idei invatoare cum este cea a mobilierului din carton, prezentat de creatorul său, Nicolae Baciu.
„Anul acesta am introdus materiale noi în conceptul nostru: plută și textil. Prezentăm un pat sută la sută din carton, care rezistă și dacă sare copilul în el și chiar mai bine decât unul tradițional. Nu există limită de greutate. Noi zicem că nu există persoană care să poată rupe un astfel de fotoliu sau pat.“
Lemnul masiv, spre deosebire de carton nu este nici ieftin și nici ușor, dar aduce în interior farmecul naturii. Cu prețuri pornind de la 5.000 de lei, lemnul este tratatat și finisat ca să reziste, ne-au spus Roxana Sava.
„Piese unicat, dintr-o singură bucată de lemn. Sunt confecționate manual și încercăm să le păstrăm naturalețea, să nu le schimbăm culoarea și să nu intervenim în nici un fel în forma lor. Noi folosim produse bio, pe care le putem stabiliza. Unele piese sunt pictate manual și folosim și această ”sticlă lichidă”, care este o rășină epoxidică, cu care finisăm lemnul, cu care facem anumite intarsii în lemn, pentru a nu-și schimba forma și pentru a nu crăpa mai mult. Folosim, de asemenea, soluții care să elimine paraziții din lemn, astfel încât să nu ajungă infestate în casele oamenilor. În schimb, păstrăm urmele carilor, care să dea acest aspect învechit al lemnului.“
Ia cusută pe tablă – o idee nouă cu multiple întrebuințări și o modalitate de a pune în valoare motivele tradiționale românești. Ideea a venit într-o joacă, am aflat de la Lucian Haritonov, creatorul acestor tablouri din tablă.
„Vacanțele petrecute la țară au contat foarte mult, unde am fost înconjurat, la bunici, de astfel de modele. Și atunci, când am văzut această tablă perforată, care, inițial, era dedicată casetelor de tavan fals, mi-am închipuit că seamănă cu etamina pe care o vedeam la bunica și pe care o cosea în serile lungi de iarnă. Și am zis să fac ceva, să văd cum iese. A ieșit foarte bine, feed-back-ul a fost bun și iată-ne aici, după această joacă. Poate fi utilizat la casetele decorative, la tablouri de 2/3 metri, la acest cub de prezentare pentru o firmă care vinde cadouri tradiționale, mobilier pentru săli de așteptare, pentru recepții, pentru cine dorește să își aducă un colț de Românie tradițională în birou, în sala de așteptare… Am lansat și o linie de ceasuri cusute cu motive tradiționale românești, iar aici am vrut ca fiecare din cele 12 modele de ceasuri să aibă povestea lui. Fiecare ceas are câte un motiv tradițional românesc, care are, la rândul lui, o explicație, ce reprezintă în folclorul nostru, de unde provine, ce mesaj transmite. Ceasul costă 150 de lei.“
Tapetul lichid din bumbac este genul de inovație care dincolo de caracterul ecologic, are avantajul de a-l putea muta în alt loc sau chiar îl poți face cadou unui prieten, după cum am aflat de la Sorin Savin.
„Este un tapet 100% bio, reciclabil. După ce a fost montat pe un perete, are o ganție de 20 de ani. Dar să spunem că, după 5 ani, vă plictisiți de un anumit model. Poate fi dezlipit ușor și aplicat în altă încăpere, fără alte costuri. Sau îl puteți oferi unui prieten. De asemenea, puteți să îl congelați, pentru a-l folosi mai târziu“.
Târgul poate fi vizitat în perioada 19 – 21 octombrie între orele 10.00 – 19.00, iar duminică între 10.00 și 16.00