Foto-reportaj: Unde mergem la final de săptămână

Publicat de Liliana Fustanela, 19 octombrie 2017, 09:37 / actualizat: 19 octombrie 2017, 20:48
Cum vremea ne îndeamnă să ieșim în natură vă invit să călătorim acum, când se apropie Sfântul Dumitru cunoscut în popor ca hotar între anotimpuri în țara vecină, Bulgaria. In credința populară, anul este împărțit în vară și iarnă. Dacă Sfântul Gheorghe încuie iarna și înfrunzește natura, Sfântul Dumitru desfrunzește codrul și usucă plantele. Să pornim așadar cât „lacătele verii” sunt deschise!
Sunt convinsă că mulți dintre constănțeni ați avut curiozitatea să admirați țărmul bulgăresc al Mării Negre așa că, alta este destinația despre care vă vorbesc și la care se ajunge pornind din Constanța, doar în 4 ore. Îndreptați-vă spre Silistra, oraș care cândva era petec de pământ românesc. Până acolo faceți un popas la Ostrov, unde se desfășoară Festivalul Vinului Nou (20-22 octombrie 2017) cu multe activități specifice culesului strugurilor și voie bună. Treceți apoi de punctul de frontieră de la Silistra și continuați drumul spre Ruse și ați trecut deja de jumătatea distanței (Constanța –Ruse, 275 km). În două ore drumul ce șerpuiește paralel cu Dunărea vă va conduce la Mânăstirea Rupestră Dimitrie cel Nou Basarabov (Basarbovo Monastery, Bulgaria). Ctitorul mănăstirii a fost regina Teodora, prima soţie a ţarului Ioan Alexandru şi fiica voievodului valah Ioan Basarab, întemeietorul primei dinastii voievodale din Ţara Românească. Peştera şi Mănăstirea Sf. Dimitrie Basarabov se află, la aproximativ 80 de kilometri de Bucureşti, pe valea Râului Lom, fiind singura mănăstire săpată în stâncă din Bulgaria în care se mai ţin slujbe. A fost ctitorită de familia Basarabilor înainte de întemeierea Ţării Româneşti, satul aparţinând la vremea respectivă lui Ioan Basarab I, primul domn al Ţării Româneşti. Ansamblul monahal cuprinde câteva chilii și biserica ridicată în anul 1865. Biserica a fost arsă în anii 1877-1878, a suferit ulterior din pricina inundaţiilor, dar a rămas acolo, fiind restaurată în secolul XX. În bisericuţa săpată, în stâncă, se află o icoană a Sf. Dimitrie cel Nou, moaştele acestuia descoperindu-se de o tânără fecioară oarbă, care potrivit legendei, şi-a recăpătat vederea după ce s-a spălat cu apa din fântâna Sfântului. La poalele stâncii cu chilii s-a ridicat recent un nou lăcaș de cult, în cinstea Sfântului Dimitrie cel Nou, care este și ocrotitorul Bucureștiului.
Dacă aveți la dispoziție două zile, puteți să ajungeți în mai puțin de două ore la Veliko Târnovo, dar până acolo treceți și prin Canionul Hotnitsa și pe la Cascada Kaya Bunar, un parc asemănător cu Plitvice din Croația.
După o zi de umblat prin locuri sfinte, stânci, lacuri și cascade, Cetatea Tsarevets luminată pe timpul nopții e un fel de far care își așteaptă oaspeții.
Veliko Târnovo a fost capitala Bulgariei timp de 600 de ani, fiind supranumită „Capitala Țarilor”. Zidurile și turnurile cetății, ruinele palatului regal și biserica patriarhală te întorc în timp la vremurile glorioase când aici era situat centrul economic, religios si cultural al statului medieval bulgar.
Centrul vechi al orașului este înțesat de biserici medievale, ateliere meștesugărești, magazine de suveniruri și de antichități. Veliko Târnovo poate fi o idee foarte bună pentru un weekend în care vreți să vă relaxați plimbându-vă și mâncând bine și unde puteți ajunge chiar mai repede decât ați călători spre stațiunile de pe Valea Prahovei. Cum orașul e încadrat de Canionul Hotnitsa, e de preferat să-l vizitați mai spre sfârșitul verii și toamna, când nu e atât de cald sau primăvara când înfloresc magnoliile. Oraşul este aşezat pe malul râului Yantra și are multe de oferit: universități, monumente, case vechi în bună stare, străduţe înguste, cafenele și terase, picturi la tot pasul, panorame deosebite şi parfum de epocă.
Când sunt sărbători legale sau grupuri organizate de turiști cei prezenți pot admira un spectacol de sunet și lumină la Cetatea Tsarevets. Principala stradă turistică este Samovodska și dacă sunteți atrași de bucătăria tradițională, faceți un popas și în satul Arbanasi – un sat pitoresc din Bulgaria, inclus în patrimoniul UNESCO.
După un prânz copios aici, în 5 ore puteți ajunge din Veliko Târnovo înapoi la Constanța.
Liliana Fustanela