Cazinoul din Constanța, sortit sau nu pieirii? Primarul speră la simplificarea legislației privind licitațiile
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 18 octombrie 2017, 13:09
Proceduri şi licitaţii reluate, timp şi bani pierduţi, proiecte ce nu pot fi duse la bun sfârşit – de toate acestea se plâng autorităţile locale constănţene.
Legislaţia permisivă şi procedurile greoaie întârzie realizarea unor proiecte importante.
Cel mai elocvent exemplu este Cazinoul din Constanţa.
Clădirea a fost transferată la Compania Naţională de Investiţii şi există şi un proiect de 31,6 milioane de lei pentru reabilitare.
Ne aflăm la a treia licitaţie, iar în timp ce contestaţiile se ţin lanț, degradarea clădirii-simbol a oraşului continuă.
Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a declarat astăzi, la Radio Constanța, că îşi doreşte o simplificare a legislaţiei, iar reabilitarea Cazinoului să înceapă cât mai curând:
„Cazinoul este proprietatea noastră, a constănțenilor, l-am transferat în administrarea Companiei Naționale de Investiții și începând din februarie 2015, stăm ne uităm împreună și noi, autoritatea locală și Compania Națională de Investiții la banii pe care îi avem la dispoziție, așa, cu jind, la orice posibil constructor, la orice posibil câștigător al licitației. Nu pot să înțeleg de ce un prezumtiv câștigător al licitației are mai multe drepturi decât cazinoul nostru. Îmi doresc o simplificare a legislației în acest domeniu și sunt convins că până la finalul mandatului, Cazinoul nostru va fi cel puțin în restaurare dacă nu finalizat“, promite șeful administrației locale.
Contestaţiile şi lupta hârtiilor au făcut ca şi alte proiecte să dureze mult mai mult decât ar fi trebuit – a mai spus Decebal Făgădău.
„Eu nu cred că aceasta este soluția, să mergem și să ne batem în continuare în instanțe, în judecăți. Din nefericire, parcă zona noastră e așa magnetică pentru contestatari. Aceeași poveste am avut-o cu plajele unde licitația a durat mai bine de doi ani și lărgirea plajelor a durat câteva zile. Cu alte cuvinte, partea de hârtii și lupta între posibilii constructori a durat doi ani și ceva, aceeași poveste am avut-o și la digul de larg, am avut-o în parcul arheologic, unde un an și patru luni nu am avut voie să cheltuim niciun ban public, nu am avut voie nici să strângem frunzele din bani publici și a trebuit să aflăm la voluntari“, afirmă primarul Constanței.