ALARMANT!!! Sute de constănțeni, victime ale traficului de persoane
Publicat de Adrian Băncilă, 18 octombrie 2017, 16:57
200 de persoane din Constanța au căzut victime traficanților de persoane, în ultimii doi ani. Iar mai mult de jumătate dintre victimele traficanților din Uniunea Europeană provin din România. Cum ne ferim pe noi, pe apropiații şi pe copiii noştri de acest fenomen?
Mai întâi, trebuie spus că trafic de persoane nu înseamnă doar prostituție, așa cum se crede, de multe ori. Este o infracțiune pedepsită cu închisoarea și desemnează mai multe acțiuni care au ca scop final exploatarea unor persoane.
Mihaela Niculae, inspector de specialitate la Centrul Regional Constanța al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane:
„Infracţiunea de trafic de persoane reprezintă recrutarea, transportarea, transferarea, cazarea ori primirea unei persoane prin ameninţare ori violenţă sau orice altă formă de constrângere, în scopul exploatării acelei persoane. Se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. Există exploatare prin muncă, sexuală, cerşetorie forţată… în traficul de persoane mai întâlnim şi traficul de organe, prelevare de organe, dar şi pornografie infantilă şi obligarea la săvârşirea de infracţiuni.“
Cel mai des, cad pradă traficului de persoane copiii și tinerii. Provin din medii sărace și needucate și dincolo de asta au, toți, un numitor comun: acasă, este, pentru ei, un iad. Părinții se ceartă, îi abuzează sau îi neglijează:
„Majoritatea victimelor au vârste de 11-12 ani sau 25-30 de ani, o situaţie materială precară, un nivel de studii mediu, chiar scăzut. Provin, în general, de la sate, dar am avut victime şi din oraş şi au o vulnerabilitate emoţională. Adică, în general, o situaţie familială conflictuală.“
Și, atunci, sunt dispuși să creadă povești frumoase, despre un viitor mai bun, undeva, departe de casă.
„Ca o regulă generală ar fi să nu credem tot ceea ce ni se promite. Să nu acceptăm poveştile de succes şi anume ofertele de muncă în străinătate care nu becesită nici un nivel de şcolarizare şi absolut nici o implicare financiară. Atunci, este un semnal de alarmă. Automat vine o îndatorare pe care traficanţii mizează şi este un cerc vicios din care nu se ieşe prea uşor. Un alt sfat este să aibă grijă de actele lor, să nu lase nimănui actele de identitate, certificat de naştere, buletin. Şi să nu subestimăm pericolul! Oricine poate cădea pradă traficanţilor. Pentru copii: să evite anturajul persoanelor dubioase, iar părinţii să păstreze mereu comunicarea cu ei.“
Cine își imaginează că traficanții, sau cei care lucrează pentru ei, arată ca niște infractori din filme, greșește! Și tocmai asta este una dintre capcane:
„Traficanţii sunt nişte persoane foarte, foarte blajine, cu un aspect îngrijit, cu o vârstă atractivă, între 18 şi 35 de ani, care par persoane inocente. Sub acest aspect pot atrage foarte multe victime.“
Abuzurile, bătăile, vin mai târziu. Când victima nu prea mai are unde să fugă și este dependentă, într-o mare măsură, de traficanți. Fără bani, fără acte și foarte speriată.
DIICOT Constanța a deschis, de la începutul acestui an, 43 de dosare de trafic de persoane și proxenetism, dintre care 13 sunt cazuri cu minori.
Agenția Națională de Luptă Împotriva Traficului de Persoane a desfășurat mai multe campanii de conștientizare a pericolelor.
https://www.facebook.com/ANITPCentral/videos/10155709207703410/
https://www.facebook.com/ANITPCentral/videos/10155467545828410/
Sursa video: Facebook Agenția Națională de Luptă Împotriva Persoanei