Angelo Mitchievici: „La universitățile din România există o criză de supraproducție“
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 17 octombrie 2017, 10:34
Aproape o jumătate de milion de studenți sunt înscriși în acest moment la Universitățile din România. De ce numai o mică parte dintre absolvenți ajung să profeseze în domeniul pentru care s-au pregătit și ce ar putea să-i determine să rămână în țară? De ce există un compromis al calității inclusiv la Universitățile de stat ne explică președintele Uniunii Scriitorilor, Filiala Dobrogea, Angelo Mitchievici, într-un interviu acordat pentru Radio Constanța.
Universitățile din România se confruntă, tot mai vizibil, cu o criză de supraproducție. Avem cu mult mai mulți licențiați, mai mulți profesioniști cu acte în regulă, decât locurile garantate pe piața muncii. Fenomenul îl explică președintele Uniunii Scriitorilor, Filiala Dobrogea, Angelo Mitchievici.
„Se produc în continuare ingineri. Ingineri pentru ce? Cât de multă industrie mai avem? Este o criză de supraproducție, mulți dintre studenții noștri nu ajung în învățământ, nu sunt atât de multe locuri în învățământ pe cât de mulți studenți producem noi. Ceea ce ar trebui să ne preocupe este calitatea, nu cantitatea în pregătirea unui viitor profesionist în domeniu. Sentimentul pe care eu îl am este că noi nu oferim la finele studiilor oameni atât de bine pregătiți. Explicațiile sunt mai multe și țin în bună măsură și de finanțarea universităților. Ele nu își pot permite să piardă studenți pe parcurs, pentru că au finanțare, finanțare per student și atunci situația creată este acea a unui compromis generalizat, dar un compromis care totuși se încadrează între niște limite ale decenței, în ceea ce privește Universitățile de stat. Universitățile particulare au fost, după cum știți, niște fabrici de diplome“, afirmă Angelo Mitchievici.
Iar România se mai confruntă cu o problemă. Nu are grijă de studenții performanți prin aplicarea unei politici speciale.
„Ne vom trimite o parte din oamenii cei mai buni pregătiți în România, îi vom oferi aproape de-a gata unor țări care vor profita de capacitățile acestor tineri. Nu avem o politică care să restrângă acest exod. De ce pentru oamenii cei mai buni, din fiecare facultate, nu avem pentru ei un program? Așa se întâmplă că vin firme din străinătate, din departamente specializate din cadrul marilor Universități care vin și-i recrutează pe olimpici, pe cei care sunt cei mai buni. Vânătoarea aceasta de creiere se face oriunde în Europa de Est! Le preachiziționează prin precontracte și cumpără mână de lucru ieftină“, a mai detaliat Angelo Mitchievici.
Profesorul universitar doctor Angelo Mitchievici a mai precizat că la Universitățile cu renume din Europa zicala -intră cine vrea, rămâne cine poate –încă este actuala. Tot ceea ce contează acolo este standardul de calitate, singurul reper după care ar trebui să se ghideze și Universitățile din România.
Un material realizat de Silvia PASCALE