Realitatea infernului de pe front surprinsă în presa începutului de secol XX, într-o expoziție inedită la Constanța
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 16 octombrie 2017, 10:58
„Mărturii din Marele Război“ – este titlul unei expoziții cu piese rare expuse la Biblioteaca Județeană „I.N. Roman“ din Constanța.
Toată luna octombrie sunteți invitați să citiți ziare, comunicate, telegrame și scrisori din timpul Primului Război Mondial, dar și să admirați medalii primite de eroii Dobrogei.
Printre ele vor și fotografii cu imagini terifiante. De la gropi comune până la Hora Unirii în care s-au prins soldații români pe câmpul de luptă.
Bibliotecara Doina Moșoiu de la Departamentul colecții speciale este cea care a pregătit expoziția „Mărturii din Marele Război“. A adunat din întreg județul Constanța piese originale, rare și deosebit de valoroase ce amintesc de sacrificiul ostașilor români în Primul Război Mondial. Apoi le-a expus la Biblioteca Județeană „I.N. Roman“ din Constanța.
„Impactul este mult mai mare când vezi o asemenea medalie și te gândești că ea a aparținut unui om care a participat la lupte, a purtat-o la piept, cum este cazul domnului Ion Gogea, un veteran de război care a murit în 1989, era din Grădina, județul Constanța și era foarte mândru când o purta“, spune bibliotecara Doina Moșoiu.
Cele mai impresionate piese din expoziție sunt ziarele tipărite în anii războiului, telegramele care aduceau vești cutremurătoare, dar și fotografiile de pe front. Cea în care soldații se prind în Hora Unirii pe câmpul de luptă vorbește despre solidaritate și putere de sacrificiu.
„Sunt ziare de la 1918. Nu sunt xerocopii, sunt toate în original, cu știri de pe front și cu alte știri din țară. (…) Este o fotografie care mie mi-a plăcut foarte mult și am ținut s-o adaug colecției pentru ca să se vadă și ororile și bucuria. Sunt ostași români care încing o horă pe front, în mijlocul bătăliei“, descrie biblioteca Doina Moșoiu.
Expoziția „Mărturii din Marele Război“ va fi deschisă toată luna octombrie.
Un material realizat de Silvia PASCALE