CONSTANȚA – Din ce în ce mai mulți tineri sunt atrași de domeniul medicinei veterinare
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 16 octombrie 2017, 12:58
Elevii cărora le place medicina veterinară aleg să termine un liceu agricol, pentru ca mai apoi să urmeze studii superioare de profil, pentru a ajunge medici.
Cu toate că în Constanța nu există o facultate de profil, drumul este lung până ajungi să profesezi și trec și foarte mulți ani, numărul elevilor de la această specializare veterinară ai Colegiului Tehnic „Pontica” a crescut anul acesta, față de anii trecuți.
Mulți tineri continuă tradiția din familie.
„Cu toate că în Constanța nu există o facultate de profil, numărul elevilor de la specializarea veterinară ai Colegiului Tehnic «Pontica» a crescut anul acesta, față de anii trecuți, iar mulți tineri continuă tradiția din familie“, afirmă directorul Colegiului Tehnic „Pontica”, Vasile Anghel.
„Dacă anul trecut erau 12 absolvenți la specialitatea veterinară, anul acesta au fost 16, iar în clasa a IX-a avem 24. A contribuit foarte mult și experiența dobândită prin programul Erasmus Plus, cu vizita de trei săptămâni a elevilor în Portugalia, de unde ei au venit cu altă viziune. Își dau seama și părinții și copiii de importanța acestei ramuri a economiei naționale, a agriculturii și în special, creșterea animalelor. Zootehnia este industria grea a agriculturii. Este nevoie de pasiune, nu oricine rezistă, dar sunt și rezultate”, a mai adăugat profesorul Vasile Anghel.
Tinerii sunt ceie care vor să dezvolte ocupațiile părinților și să lucreze în fermele proprii, alții au ales ei să urmeze acest drum pentru că le place și chiar la oraș și-ar dori să lucreze într-un cabinet veterinar. Este și cazul unei balerine, care nu va renun ța la balet și spune că veterinara cu baletul se împletesc foarte bine.
Numai că drumul până la a ajunge medic veterinar este de șapte ani și jumătate și în Constanța deși s-au făcut sesizări, nu avem facultate de specialitate.
„Facultatea este destul de costisitoare, ei trebuie să aleagă între Timișoara, Iași, Cluj sau București, dar să sperăm că măcar 10% dintre ei vor ajunge medici veterinari”, spune medicul și profesorul Petrișor Tănăsie.
Un material realizat de Carmen SECUIU