Musulmanii celebrează Ashure, sărbătoare de care se leagă destinele mai multor profeți (audio)
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 14 octombrie 2017, 15:44
„Sărbătoarea Ashure în tradiţiile tătarilor dobrogeni”, evenimentul care s-a desfăşurat astăzi la Universitatea „Ovidius“, a adus împreună cadre didactice, studenţi, scriitori si membrii al comunităţii culturale şi academice tătare.
În această zi, a zecea din luna Muharrem – conform Calendarului Musulman – începe luna Aşura.
Se spune că sărbătoarea Aşura ar avea mai multe semnificaţii.
„Ashure, după calendarul islamic este a zecea zi din calendarul islamic, pentru că luna Muhharem este prima lună din calendar, cum ar fi ianuarie. În ziua de Ashure l-a creat Dumnezeu pe Adam. Tot în ziua de Ashure Dumnezeu i-a iertat păcatele lui Moise, apoi, tot de Ashure, a scăpat Noe din potop. Are legătură cu toți profeții care au venit pe suprafața pământului. În credința islamică, principiile de bază sunt: credința într-un singur Dumnezeu, credința în îngerii lui Dumnezeu, credința în cărțile cerești, credința în profeții lui Dumnezeu, credința în moartea, învierea și judecata lui și credința în destin. Binele și răul vin de la Dumnezeu“, a explicat Aziz Osman, imam al comunității musulmane din București, prezent la eveniment.
În acest an, sărbătoarea Ashura marchează și împlinirea unui secol de la enunțarea Declarației marii Adunări Populare a Tătarilor Crimeeni.
Prof. univ.Dr. Kemal Karpat, profesor emerit al Universitatii Madison-Wisconsin, un tătar născut în Dobrogea în anul 1925, care la vârsta de 15 ani pleca în lume doar cu un geamantan şi cu o dorinţă imensă de cunoaştere a ajuns în câţiva ani (20 ani) să fie invitat de cei mai puternici oameni din lume Jimmy Carter, Ronald Reagan, George Bush să le fie consultant, a transmis un mesaj către membrii comunităţii tătare că le este de fiecare dată alături.
Doamnele comunităţii au pregătit pe lângă mâncărurile tradiţionale şi desertul ashure preparat din cereale şi fructe. Mery Mambet de la Asociația „Agiacai Saladin“ spune că acest desert este o mâncare sănătoasă, nutritivă şi nu trebuie să lipsească din meniul zilnic al fiecărei persoane.
Un material realizat de Aurelia MIERLUȘ