Remanierea guvernamentală, discutată astăzi în Comitetul Executiv Național al PSD
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 12 octombrie 2017, 07:15
Comitetul Executiv Național al PSD se reunește astăzi urmând să discute despre situația remanierii guvernamentale.
În cadrul ședinței se vor tranșa și raporturile Guvern — partid, după cum a anunțat marți premierul Mihai Tudose, la finalul unei întâlniri-maraton cu președintele PSD, Liviu Dragnea.
„S-a hotărât și sunt de acord ca decizia finală să fie luată în forul statutar, de exemplu CExN. Joi după-amiază îl facem (…) pe următoarele direcții clare: raporturile dintre Guvern și partid, plecând de la premisa că Guvernul este un Guvern politic, dar, la nivelul de implicare al anumitor structuri din partid în activitatea guvernamentală, lucrurile trebuie clarificate. Am stabilit împreună zona de remanieri-remaniabili”, a explicat șeful Executivului, citat de Agerpres.
Liviu Dragnea a calificat discuțiile cu Mihai Tudose de la sediul central al PSD ca fiind unele lămuritoare. „Am avut o discuție destul de lămuritoare cu domnul prim-ministru. Ne-a prezentat câteva măsuri care trebuie luate pentru a nu fi probleme în ceea ce înseamnă programul de guvernare și ceea ce înseamnă aplicarea programului de guvernare. Bineînțeles că asta a fost o discuție nestatutară. Vom discuta aceste lucruri în CExN. (…) De asemenea, am discutat și despre proiectul de buget și despre celelalte măsuri financiare. Punctul meu de vedere este că bugetul pe anul viitor cuprinzând toate măsurile din program este un buget bun, echilibrat și cu prevederi mai mari în zonele unde ne interesează”, a anunțat atunci președintele PSD.
Cele mai vehiculate nume pentru remaniere sunt cele ale vicepremierului Sevil Shhaideh, ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, și Viorel Ilie, ministru din partea ALDE pentru relația cu Parlamentul.
Miercuri, Sevil Shhaideh a fost la DNA, la ieșire precizând decizia sa este deja luată și va fi comunicată în cadrul Comitetului Executiv Național al PSD. „Eu cred că sunt același om, am respectat întotdeauna partidul și cel care m-a pus în funcție (…) e CExN. Decizia mea, care e luată, va fi comunicată mâine în CExN”, a spus Shhaideh.
Tot miercuri premierul Mihai Tudose s-a aflat la Parlament, unde a discutat cu președintele Camerei Deputaților. Amândoi au negat că s-ar fi discutat despre demisiile lui Shhaideh și Plumb.
Tudose a spus că există două percepții referitor la miniștrii cu probleme în Justiție — una legată de realitate, respectiv de prezumția de nevinovăție, dar și una de la Bruxelles, „care este cu totul alta decât realitatea de aici”, de unde apare și problema legată de vicepremierul Sevil Shhaideh și ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb.
„Așa cum și la justițiabili cine greșește plătește, da, trebuie să existe și o răspundere a magistraților. În ceea ce privește partea guvernamentală a problemei, nu pot să nu fiu alături de colegii mei din Guvern, care sunt astăzi într-un anumit tip de stres pe această problemă. Trebuie să înțeleagă toată lumea că cea mai mare problemă pe care o avem acum este ca actul de guvernare să se desfășoare în mod normal, să ducem programul de guvernare la capăt, iar un element important în acest program este atragerea de fonduri europene. Și cele două colege — știți foarte bine, avem o realitate și o percepție. Realitatea este că este prezumția de nevinovăție, au fost o mulțime de cazuri în care cei care au fost puși sub acuzare în diverse etape ale procesului penal s-a dovedit a fi nevinovați, cu viețile distruse sau oricum schimbate total, dar avem și o percepție și percepția la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici. Dar fiind faptul că cele două colege sunt exact pe zona aceasta de relație cu Bruxelles-ul, de aici apare problema. Deci am o părere personală pe care v-am spus-o și o impunere ca șef al Guvernului. Asta este tot”, a afirmat prim-ministrul.
Ministrul pentru relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, a precizat miercuri că o decizie în privința demisiei sale va fi luată când se va întoarce în țară președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, menționând că el este dispus să renunțe la mandat.