NĂVODARI: Debranşarea de la sistemul centralizat de termoficare va fi mult mai dificilă
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 11 octombrie 2017, 07:17
Un anunţ publicat pe internet de reprezentanţii societăţii de termoficare din Năvodari, a stârnit reacţii negative din partea publicului.
Din 2018 nu se mai acceptă cereri de debranşare, dacă nu se debranşează toţi vecinii de pe coloană – este mesajul controversat de pe pagina de Facebook a societăţii Termica Distribuţie Năvodari.
Directorul societăţii, Marian Surdu, spune că decizia a fost luată în contextul discuţiilor despre proiectul de lege care ar putea duce la interzicerea debranşării de la sistemele centralizate de încălzire:
Dacă o coloană nu se debranşează, nu mai debranşăm pe nimeni. Adică, să fie o coloană întreagă, să putem tăia ţevile de sus până jos. Am înţeles că există în Parlament o lege, în dezbatere, care să le interzică celor care convieţuiesc într-un condominiu debranşarea de la sistemul centralizat. Aşteptăm şi noi cu mare interes.
La Năvodari, ritmul debranşărilor este unul destul de accelerat, astfel că reţeaua publică de încălzire a pierdut, în ultimii ani, jumătate dintre utilizatori, din cauza costurilor mari (cam 400 de lei, pe luna de iarnă, în medie, pentru un apartament cu două camere).
De aceea, autorităţile încearcă să îi determine pe cei 4.700 de năvodăreni care mai au contract cu Termica să nu renunţe la acest sistem:
Oraşul Năvodari este singura localitate din România în care gigacaloria către populaţie s-a ieftinit. Populaţia plătea 150 de lei plus TVA, până la 1 august. De la această dată, populaţia plăteşte, pentru o gigacalorie, 120 de lei plus TVA, a mai spusMarian Surdu, directorul societăţii Termica Distribuţie Năvodari
Începând din această săptămână, la Năvodari sunt distribuite formularele pentru acordarea subvenţiilor la încălzirea în sistem centralizat. Documentele se ridică din sala de şedinţe unde se încheie contractele cu SC Termica.
În prezent, societatea nu mai primeşte solicitări pentru debranşare, în acest sezon.
Un material de Bogdan Comșa