Triplă sărbătoare de Ziua Unității Germane la Constanța
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 7 octombrie 2017, 14:30
Forumul Democrat al Germanilor din Constanţa a organizat, la Biblioteca Judeţeană „I. N. Roman“, un triplu eveniment. Este vorba despre Ziua Unităţii Germane, s-au împlinit 27 de ani de când Germania este reunită, Oktoberfest şi Ziua Recoltei.
„Suntem puţini, dar foarte uniţi şi ţinem foarte mult la tradițiile noastre. Toate ocaziile acestea cum ar fi Ziua Germaniei,Crăciunul, Ziua Mamei, care este un obicei german. Sărbătorim Ziua Sfântului Marin, de exemplu. Avem perioada de Advent înainte de Crăciun pe care o marcăm. Toate acestea, pe noi ne definesc“, spune preşedintele Forumului Democrat German – filiala Constanţa, Marina Czernack.
Adelina Meşter, membră a forumului, se implică în activităţile organizate de comunitatea germană din Constanţa.
„Toți, împreună, participăm la acest eveniment ca să îl facem cât mai frumos. Îmi doresc ca oamenii din Constanţa să ştie de existenţa noastră, a acestui forum şi a urmaşilor nemţilor care au fost în această zonă”, punctează Adelina Meşter.
La eveniment a participat şi colonelul în rezervă Remus Macovei, președinte al Asociației „Cultul Eroilor” din Constanța, care a vorbit despre soldaţii germani, din judeţul Constanţa, ce au luptat alături de soldaţii români în Primul Război Mondial.
„Cifra exactă a militarilor germani care au luptat în Primul și în Al Doilea Război Mondial nu se cunoaște, dar noi, cei de la «Cultul Eroilor», am reușit să identificăm mare parte din militarii germani care au răspuns chemării la arme și, în mod deosebit, i-am identificat pe cei care au murit și au fost răniți în Primul Război Mondial. Avem 28 de militari germani care au murit în Primul Război Mondial. Ei au căzut în luptele de la Turtucaia. Important e că memoria acestora a fost cinstită, numele lor apare pe plăcile de marmură de pe monumente“, afirmă col. (r) Remus Macovei.
Potrivit președintelui Asociației „Cultul Eroilor“, în anii din preajma Primului Război Mondial germanii erau a treia etnie ca pondere din județul Constanța. De altfel, mărturiile istorice indică faptul că etnicii germani erau o forță importantă din punct de vedere economic.
Evenimentul de ieri s-a încheiat cu un spectacol de muzică și dansuri tradiționale germane.
(redactor: Aurelia MIERLUȘ; editor web: Cristina SÎMBETEANU)